Svara jag eller nej!

I går hörde jag en yngre person använda jag i en kontext som gjorde det klart att det var ordet ja som avsågs. Detta tyckte jag var tillräckligt uppseendeväckande för att motivera en google-undersökning. Mycket riktigt visade det vara rätt vanligt med exempel av följande typ:

• Folkhälsocentrum i Kalmar län tycker att det är bra med öppna frågor "som man inte kan svara jag eller nej på".
  • Dag Sandahl skriver i lokaltidningen Östran: "Kyrkomötet sa både jag och nej – och kyrkostyrelsen gjorde ingenting."
  • I en rapport från Chalmers' arkitekturinstitution säger man: ""För går det att förneka den samhällsordning som gäller och att fortsätta med en arkitektur som är knuten till en viss plats när alla platser är knutet tillsammans i ett enda stort nät? Både jag och nej…""

…är det här rena felskrivningar eller finns det en tendens att uppfatta ja som en reducerad variant av jag, inte bara när det är pronomen utan även som svarsord? Svara jag eller nej!

8 kommentarer till Svara jag eller nej!

1. Andreas skriver:

Jag minns att jag i lågstadiet skriftligen svarade "jag" på en ja eller nej-fråga, vilket sedan kommenterades av läraren (annars hade jag förstås inte mints det).

2. Erik skriver:

Jag kan fortfarande vid 30 års ålder råka säga "jag" när ett "ja" ska sägas med emfas, och jag minns att det var ett ganska vanligt misstag bland barn under min uppväxt. Visst slinker det med ganska naturligt – som ett tyst v efter "du" - men i skrift måste det väl ske mycket mer sällan.

3. Jens K skriver:

Undrar om parallellen aye – I finns i engelskan? All in favour of, vote I?

Jag har också hört det i tal, och eventuellt också producerat det som liten. Jag är åtminstone säker på att jag var övertygad om att kamrat bara var ett slarvigare uttal av kambrat.

5. Andreas skriver:

Kan inte kambrat bero på en alternativ fonetisk analys, att jämföra med den äldre svenskans inskottskonsonanter, t.ex. det typiska gambla?

6. Gunnel Melchers skriver:

"Måste får fråga"

Jag skulle i detta sammanhang vilja fråga om någon kan förklara varför det verkar vara vanligt att skriva (även säga faktiskt) infinitiver med finalt -r. Sen ett par år har jag ofta sett exempel i dagspressen. Om man googlar på "måste får", "vill ge" etc. hittar man tusentals exempel: "Kina måste får kontroll över makro-ekonomien" o.d.

7. C2 skriver:

Jag har nog själv aldrig hört hyperkorrektionen <jag> istället för <ja>… Däremot har jag funderat över ett uttryck som vissa använder då man vill göra anspråk på ett erbjudande:

"Vill någon ha glass?"
    "Tuppen ja(g)!"

Jag är lite osäker på huruvida uttrycket syftar på att man vill säga <ja> eller <jag>, dvs. "ja, det finns någon som vill ha glass (nämligen jag själv)" eller "jag vill ha glass!"… Bekant för någon annan är ja(g)? Att man däremot kan säga/skriva "japp" eller "(ja)happ" skulle väl kunna komma från att man bara stänger munnen efter ett (ingressivt) <ja>… Ofta är det ju ingen release på klusilen.

Finns det någon studie eller så som undersökt hyperkorrektioners koppling till assimilering? Det känns som att de mest avvikande hyperkorrektionerna är sådana som inte riktigt kan assimilieras till något närliggande fonem.

Assimilerade (?) hyperkorrektioner:
    Andvända
    Hamnster
    Imformation

Oassimilerade (?) hyperkorrektioner:
    Falmskärm
    Igentligen
    Jag (istället för <ja>)

Egocentrisk kalmaritiska?

På DN:s Namn och Nytt-sida finns idag under den (felstavade) rubriken "Egocentrikerapell" ett citat från tidningen Barometern: "Våga utveckling – säg jag till ett Öland". (I nätupplagan av sagda tidning hittar jag av någon anledning bara "Våga utveckling – säg ja till en kommun".) Ännu ett exempel på jag i betydelsen 'ja' alltså — och det finns en mystisk omständighet här — av fyra citat från Internet i denna diskussionstråd kommer tre från Kalmar län. Är kalmaritiskan speciellt egocentrisk?