Dialektregioner

Nuförtiden måste allting slås ihop till större enheter, det gäller både universitetsinstitutioner och administrativa enheter som län. Det smids sålunda planer på att strukturera om vårt land i sex till tio regioner. Riktigt hur det ska se ut har man inte lyckats komma överens om ännu. I Dagens Nyheter fanns det i måndags en karta över hur det kan tänkas bli, i likhet med mycket annat intressant material har den dock tyvärr inte funnit vägen till nätupplagan. Men när jag tittade på den slog det mig att den inte var helt olik en karta över den traditionella indelningen av Sverige i dialektområden. Så jag frågade mig om man inte helt enkelt skulle kunna ta den indelningen som utgångspunkt och därmed slippa allt tjafs om vart olika provinser ska höra? Låt oss se på den dialektkarta som Wikipedia erbjuder.

Om man börjar söderifrån kan man konstatera att det sydsvenska dialektområdet förbluffande väl stämmer med den föreslagna regionen Sydsverige, i synnerhet om man tar med övergångsområdet i Småland. Gotland stämmer också bra: det är både dialektområde och föreslagen region. Götamålsområdet motsvaras av två regioner, Västra Götaland och Östra Götaland, men de yttre gränserna är nästan desamma – Jönköpings och Kalmar län räknas dock till Östra Götaland även om de södra delarna ingår i övergångsområdet till Sydsverige. Halland, som dialektmässigt är delat mellan sydsvenska och götamål vill ha en egen region. På DN-kartan hittar vi någorlunda motsvarande sveamålsområdet regionen "Svealand" (med citationstecken i originalet), som dock inte omfattar Stockholms län, som vill vara för sig själv, och Sörmland som har blivit en egen region fast de helst vill gå ihop med Stockholm. Dialektmässigt verkar de här avknoppningarna inte helt motiverade. Värmland räknas till "Svealand" men har enligt DN funderingar på att ansluta till Västra Götaland, vilket är i sin ordning, eftersom åtminstone södra Värmland närmast talar götamål. Att Gästrikland och Hälsingland har hamnat i "Svealand" är också i sin ordning eftersom många av de isoglosser som skiljer målen längre norrut från sveamålen går genom Hälsingland eller till och med norr om det. På Wikipediakartan ser Norrland lite egendomligt ut med en dialektgräns som går från norr till söder men det är inte helt olikt den föreslagna indelningen i Mittsverige (Jämtland, Härjedalen och Medelpad) och Norra Sverige (Lappland, Norrbotten, Västerbotten och Ångermanland).

Så det skulle inte behövas alltför stora justeringar för att få regionindelningen att stämma med dialektkartan, och då skulle man ju optimera den interna kommunikationen inom regionerna då invånarna skulle tala närliggande dialekter. (Fast Övre Dalarna skulle då få bli en egen region, vilket ännu ingen tycks ha föreslagit.) Kanske man kan passa på att i den kommande språklagen skriva in att huvudspråket i Sydsverige är sydsvenska etc.?