Zqaføtes — det felstavadaste ordet?

I dagens Språket talades om "svenskans mest felstavade ord". Deras främsta kandidat var dubblett, där det icke-normativa varianten dublett uppgavs vara tolv gånger vanligare på nätet än den normativa.

Självklart kan vi bräcka det.

Min upplaga (den 12e) av SAOL listar bara (de etymologiskt befogade men uppenbarligen sällan använda) stavningarna skafföttes och skaföttes, men på nätet är andra stavningar (främst skavfötters) inte bara tolv gånger vanligare, utan nästan 47 gånger vanligare!

Inklusive historiska stavningar som listas av SAOB är dagsnoteringarna för Google-träffar som följer:

skavfötters 4560
skavföttes 270
skafötters 96
skaföttes 70
skafföttes 36
skaffötters 26
skaffötes 2
skafötes 2
skaffåttes 0
skafföts 0
skaffötz 0
skafotes 0
slavfötters 0

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Zqaføtes — det felstavadaste ordet?

 1. Jens skriver:

  Hahaha så det heter inte "skavfötters" alltså? Hela min världsbild känns omkullkastad. Skavfötters tycks dock, som Google-resultaten indikerar, vara en fullt vedertagen stavning då stavningen tycks vara relativt vanligt förekommande även i publicerad text. Läste det senaste igår i "män som hatar kvinnor":

  "…de hade också legat skavfötters i timmar…"

  Jag kan inte erinera mig ha sett varken stavningen skafföttes eller skaföttes en enda gång, förutom då jag nyss slog upp det i SAOB.

 2. Östen Dahl skriver:

  Felstavande akademiledamöter

  De flesta användare av ordet (inklusive mig själv) tror väl att ska(v)fötte(r)s betyder att man ligger och skaver varandra med fötterna, men enligt SAOB är förledet det tämligen okända adjektivet skack 'sned, vind'. Ordboken, som är mindre normativ än SAOL, listar omkring ett tjog variantstavningar av ordet, och majoriteten av beläggen från 1900-talet innehåller v eller r eller båda delarna. Här kan man verkligen fråga vad som ska betraktas som normen. Svenska Akademien må föreskriva skaföttes, men dess mångårige ständige sekreterare Lars Gyllensten citeras i ordboken med formen skavfötters. (Verket i fråga är Lotus i Hades, som kom 1966, samma år som han blev invald i akademien; kanske hade de som valde in honom inte hunnit läsa den. Det står faktiskt fel årtal i nätupplagan av SAOB, möjligen ett försök att dölja att en av de aderton inte följde ordlistans bud? Men vi vet ju alla hur det gick sen med Gyllensten och Svenska Akademien.)

 3. Per Starbäck skriver:

  Fast i SAOL13 (2006) står faktiskt varianten "skavfötters" med. Ett annat tidigare vanligt fel som blivit OK där är "pistage".

  Min kandidat till vanligaste felstavning gentemot SAOL är istället "schysst" för "schyst". Bland lite ovanligare ord med hög felstavningsfrekvens finns "kakafoni" för "kakofoni".

 4. Jan Wiklund skriver:

  Hur många gånger...?

  Hur många gånger behöver ett ord stavas "fel" innan det blir den korrekta formen?

  Alla som har läst Fredrik Lindström vet ju att ordet moster en gång stavades modhirsystir och att följaktligen moster under lång tid var helt fel. Ändå blev det ju korrekt så småningom.

  Borde inte skavfötters ha kvalificerat sig vid det här laget, även om det inte är helt etymologiskt?

 5. CJ skriver:

  Vart är logiken i det här ordet? Låter ju som att man ska skava fötterna mot varandra.. Men det gör man ju inte.. Låter mer som att ordet har ett annat ursprung ifrån början, och någon sedan missförstått det som vanligt.. =P

 6. Östen Dahl skriver:

  Just det. Om du läser mitt inlägg ovan ser du att det är precis vad som har hänt.

 7. Håkan Stokke skriver:

  Enligt min mening är kakofoni Sveriges mest feluttalade och felstavade ord. Det verkar som om en majoritet av svenskarna säger "kakafoni".

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>