PR för lingvistik i Metro

I dagens Metro hittar man ordet "lingvistik" åtminstone två gånger i mycket positiva sammanhang. Metro håller på att införa ett nytt system där i anslutning till varje artikel visas  vad andra nyhetssajter skriver om samma ämne. Detta kan verka enkelt, säger man, men tekniken bakom är avancerad:

Det här är ”rocket science”, säger Anders Bjurström, product manager på Aitellu som utvecklat den nya funktionen.
Artificiell intelligens, statistik och lingvistik är några av teknikerna som verkar för att få fram just rätt nyhetslänkar som kan leda dig vidare till mer fördjupning i de snabba nyheterna på metro.se.

För att hitta det andra stället får man gå till papperstidningen som dock kan laddas ner som PDF här. På sidan 47 får vi veta att "lingvistik" är "Dagens ord"! Och det definieras som "ett universitetsämne som behandlar språkliga företeelser från allmän synpunkt, utan speciellt avseende på något språk".

Nu får vi hoppas att detta bidrar till att öka vår studenttillströmning!

En kommentar till PR för lingvistik i Metro

1. John Friesland skriver:

I Metro Stockholm, ja.

Hej Östen

Sverige är stort så jag vill passa på att förtydliga uppgifterna om var artikeln om lingvistik som Dagens ord, är omnämnd i dagens Metro (papperstidningen).Alla har ju inte tillgång till just Metro Stockholm.

I Metro Göteborg hittar vi den på sidan 49, i Metro Skåne återfinns artikeln på sidan 35 och slutligen i Metro Riks, på sidan 23.

I Retrievers nyhetssök hittar jag enkelt till den eftersökta tidningssidan utan att behöva ladda ner hela tidningen. Här finns ytterligare 220 dagspresstidningar och tidskrifter att söka i. Bara den senaste månaden hittar jag flera artiklar om lingvistik och lingvistiker i olika papperseditioner, ex Norrköpings Tidningar, NWT, SvD, GP och Sydsvenskan.

Kolla på Universitetet vilka databaser ni har tillgång till . Ser ni Mediearkivet har ni hamnat rätt, dvs i Retrievers nyhetssök för de tryckta tidningarna. Kontakta Retriever direkt om ni är intresserade av att göra er research även bland webb och blogg. Boolesk söklogik är det som gäller.