Prinsens av Dubai kamel

För ett tag sen hade vi en diskussion om konstruktioner som Kungens av Danmark bröstkarameller gentemot Kungen av Danmarks bröstkarameller. I gårdagens Metro kom följande snygga exempel, där man får leta en stund innan man hittar genitivändelsen:

16 miljoner kronor. Det kostade kronprins Hamdan bin Muhammad bin Rashid Al Maktums av Dubai nya kamel.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Prinsens av Dubai kamel

 1. Jon skriver:

  Garpegenitiv

  Kan inte vi också ha garpegenitiv som i norska, afrikaans och holländska? Både snyggt och praktiskt med Kungen av Danmark sina bröstkarameller. Eller: 16 miljoner kronor. Det kostade kronprins Hamdan bin Muhammad bin Rashid Al Maktum av Dubai sin nya kamel.

 2. Eliza skriver:

  Tyskan också!

  Och i tyska, icke att förglömma. Mest i talad sådan, ibland även i skrift, som i boken "Der Dativ ist dem Genitiv sein Tod" (Dativen är genitivens död) – rekommenderas!

   

 3. Monica skriver:

  Hihi...

  ..i alla fall tyder det ju på att Metro har någon form av korrekturläsare med språkvetarkunskaper. För jag tror jag vågar fastslå att mycket få "vanliga" människor (majoriteten av journalister inbegripna) har koll på genitivets normativt mest korrekta placering!

 4. Östen Dahl skriver:

  Normativt korrekt men numera omöjligt

  Ja, fast nu har vi faktiskt ett uttalande av Språkrådets chef att den placeringen numera är omöjlig, som kan läsas här i det blogginlägg som jag glömde att länka till.

 5. Andreas W skriver:

  Numera skulle väl många språkvårdare, precis som Olle Josephson, hävda att det korrekta är att sätta genitiv-s:et i slutet av nominalfrasen, och denna syn implicerar väl argumentet att genitiven hör till hela nominalfrasen. Den liksom sättes på hela NP:n och inte på någon av dess ingående delar.

  Metro, får man gissa, har väl i så fall en korrekturläsare med föråldrade språkvetarkunskaper. ;-)

  I vilket fall som helst törs jag hävda att bruket i Metro är främmande för de allra flestas språkkänsla. Och det är ju såklart det starkaste skälet att inte skriva så.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>