Die Sprache der Liebe om man frågar mej

Förbundskanslerinnan Angela Merkel talade igår inför Knesset — det israeliska parlamentet. Det rapporterar DN idag Hon rev ner applåder genom att yttra sin inledningsmening om att "vi tyskar känner stor skam [för förintelsen]" på hebreiska. Men när hon därefter övergick till att hålla resten av talet på sitt modersmål, lämnade fem ledamöter plenisalen. Tyska är och förblir ett nazispråk för dem.

Det må kanske anses förståeligt att man utan förnuftiga skäl får dåliga vibbar av det ena och det andra, men logiskt är det knappast. Tyska var ju även Muttersprache för hjältar som Sophie Scholl och Joseph Schultz, för att nu bara nämna några.

Ett liknande fall gäller afrikaans, som i Sydafrika håller på att skuffas undan på grund av att det väcker associationer till apartheid-eran. Extra bisarrt har detta blivit i grannlandet Namibia, där man vid självständigheten utnämnde engelska (som naturligtvis inte har några kopplingar alls till imperialistiska illdåd…) till landets enda officiella språk. Engelska behärskades av extremt få människor, och man har åtminstone försökt ta till en del ganska tvivelaktiga metoder (som tex att förvägra folk socialbidrag om de inte ber om det på just engelska) för att främja det. Det är bara det att parlamentet klubbade igenom denna lag efter överläggningar på det enda språk som de flesta namibier behärskar — nämligen afrikaans…

3 kommentarer till Die Sprache der Liebe om man frågar mej

1. Björn Nilsson skriver:

Afikaans - tyska

Finns det inte kvarhängande tyska som levande språk i Namibia – före detta Tyska Sydvästafrika? Såväl tyska kolonister som infödda som lärde sig deras språk har väl satt sina spår i landets språkliga kultur?

Jodå, drygt 20000 pers i Namibia har tyska som första språk.

3. Jr skriver:

" Tyska var ju även Muttersprache för hjältar som Sophie Scholl och Joseph Schultz, för att nu bara nämna några."

För att inte tala om en hel del judar.