Vad alla håller med om

I förrgår stötte jag på en referens till en artikel av Dick Hudson med titeln Some issues on which linguists can agree — precis som det låter som, ett försök att helt enkelt sammanfatta var disciplinen står, och vad alla från den flummigaste samtalsanalytikern till den mest inskränkta tokchomskyanen torde kunna acceptera oavsett teoretiska preferenser.

Jag har inte egentligen något särskilt att säga om listan, annat än att jag tyckte det var en ganska kul idé att göra just en sådan, och att jag därför ville dela med mig av upptäckten. Det visar sig nämligen att artikeln i sin helhet finns att tillgå på nätet, nämligen här.

Det har nu gått mer än ett kvartssekel sen listan sammanställdes, och det skulle ju kunna vara intressant att se om något förändrats om en ny gjordes idag. Jag betvivlar det dock. 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vad alla håller med om

  1. Östen Dahl skriver:

    Snabb ökning av antalet språk

    Det finns en punkt hos Hudson som i varje fall inte alla skulle skriva under på idag:

    There are between 4000 and 5000 languages…

    Visserligen säger Hudson att "no precise figure is possible" men uppskattningarna brukar numera ligga en bra bit över hans siffror — den oftast citerade är väl Ethnologues 6912 levande språk, även den är långt ifrån okontroversiell. Det kan konstateras att Ethnologue sjunde upplaga som kom 1969 innehöll 4493 språk, så det är alltså en ökning med 54 procent på 37 år. I äldre litteratur ser man ibland siffran 3000 nämnas. Det finns ju anledning att anta att det faktiska antalet språk minskar relativt snabbt, men antalet kända språk stiger alltså med 1,5 procent om året. (Det är förstås likadant med biologiska arter, där ökar antalet förmodligen ännu fortare.)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>