Sveriges skönaste dialekt

I Sveriges Radios P4 pågår nu tävlingen “Sveriges skönaste dialekt”, och man kan lyssna på de hittillsa bidragen här. Obs dock att bara de 25 bäst placerande visas, och man måste gå in på respektive radiodistrikt (genom att klicka på Sverige-kartan) för att få höra läjesboa och andra godsaker).

Värt att notera är att en del talare uppenbart inte är infödda, och bland de 25 topplaceringarna låter tex Ronneby, Örebro och Kinna inte helt klockrena i mina öron. Misstanken om att icke infödda är representerade bekräftas om man just går bortom de 25 översta, bland annat genom den franska jämten Jean-Pierre Levy (under Jämtland > redaktionens favoriter).

Om man kan överse med en poänglös historia är Gördalen lyssnansvärt, inte genom att det är en särskilt apart dialekt, utan snarare tvärtom. Idre-Särna-området ligger inklämt mellan det älvdalska och det norska språkområdet, och är likväl påfallande standardmässigt.

Själv röstade jag förstås på överkalixmål.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Sveriges skönaste dialekt

 1. Jan Wiklund skriver:

  Särnamål är försvenskad Hedmarksdialekt

  Jag skulle vilja påstå att särnamål är norska, närmare bestämt Hedmarksdialekt, som har blivit kraftigt svenskpåverkad med tiden. Man säger "dekk" för "er", "sjå" för "se", "heme" för "hemma" och "gut" (med långt u) för "pojke". Med mera.

  Vilket inte är så konstigt, man hörde till Elverums församling ända till 1644.

 2. Jens skriver:

  Sverigefinnar i Sjuhärad

  Just när det gäller den sverigefinska rösten från Kinna finns det ju en liten poäng, med tanke på det stora antalet finnar som kom för att arbeta i  Sjuhärads tekoindustri längre tillbaka i tiden.

 3. Anders-Börje Andersson skriver:

  Örebro-exemplet

  Visserligen är jag inte infödd örebroare men näst intill och det här låter ju inte som närkingska alls. Visst är det värmländska inslag i exemplet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>