Big taxes

Uppstickarbanken Avanza har en reklamkampanj där man frågar "Is your tax too big?" illustrerad med en tax (ej på nätet tycks det). Denna något ansträngda tvärspråkliga vits har väckt upprörda känslor. På Språkförsvarets webbsajt finns ett brev undertecknat Cecilia Rydbeck där hon frågar Avanza Bank varför de använder engelska när allt blir "så fel, så fel":

Det skulle ha gått nästan bra om hunden verkligen hade hetat "tax" på engelska, men det gör den nu inte. Dessutom används skatter nästan aldrig i singularis (man frågar någon om dess "taxes") och för det tredje så är skatter inte "big" på engelska utan "high".

Ja, fast poängen (något ansträngd som sagt) var väl just att tax betyder olika saker på svenska och engelska? Och är det nu så säkert att skatter inte kan vara "big"?  Här är t ex ett färskt citat från Mitt Romney:

Hillary Clinton or Barack Obama or John Edwards will take America in a sharp left turn towards Europe with big government, big taxes, Big Brother running your lives.

…och en tidigare representant för samma parti, Ronald Reagan, sa:

You can't be for big government, big taxes, and big bureaucracy and still be for the little guy.

Tvärspråkliga vitsar kan ibland vara ganska roliga, som till exempel den här (tipsad av Micke). Jag kunde naturligtvis inte låta bli att googla på "cross-linguistic pun" och fick en hel drös med träffar, som jag dock inte har hunnit att processa… men här är en som är både tvär- och metaspråklig.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Big taxes

  1. Anneli skriver:

    De där var något mer kultiverade än reklamen för en språkresa som i veckan satt uppe på min gymnasieskola:

    "Speak a language 'floating'", och så bild på ett par tjejer på luftmadrasser i en pool.

    Inger inte direkt förtroende för utbildningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>