Schackmästaren Róbert Hansson?

Bobby Fischer, som dog nyligen, blev på gamla dar isländsk medborgare, genom ett särskilt beslut i Alltinget. Eftersom jag trodde mig veta att detta krävde att man antog ett isländskt namn, var jag lite nyfiken på vad han i så fall fick heta. Så jag forskade lite i saken, och fann till min besvikelse att lagen ifråga tycks vara avskaffad. Men på köpet hittade jag (på denna blogg) en motsvarighet till de portugisiska namnlistorna som jag länkade till för ett tag sen, nämligen listor över tillåtna mansnamn, kvinnonamn och mellannamn på Island. Den som tror att alla islänningar måste ha fornnordiska namn får sina illusioner krossade här, en hel del annat går också för sig. Robert, som Bobby Fischer egentligen hette, duger till exempel utmärkt, visserligen stavat Róbert; vad hans fadersnamn skulle bli är däremot mer oklart eftersom hans officiella pappa hade ett dubbelnamn (Hans-Gerhardt) och det dessutom är osäkert vem den biologiske fadern var (se Wikipedia om detta).

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Schackmästaren Róbert Hansson?

  1. Helena skriver:

    Jaha, det förklarar ju varför den "före detta kubanen García" (som tv-kommentatorerna kallar honom) i det isländska handbollslandslaget fortfarande heter García. Jag undrade om han inte hade hunnit byta namn ännu eller vad det var frågan om

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>