Mest oväntade dialektlexikonet?

Av planetens sju kontinenter är bara sex permanent bebodda. Eller rättare sagt, bebodda av därstädes permanent boende människor. Folk finns det nämligen jämt på Antarktis, men ingen individ eller grupp av individer bor där för jämnan, utan metereologer och forskare (och enstaka civilister) tjänstgör där under en begränsad tid.

Därför måste jag erkänna att jag blev lite förvånad över att hitta ett dialektlexikon över antarktisk engelska: Antarctic Dictionary: A Complete Guide to Antarctic English. Inte nog med det, boken finns dessutom att tillgå på Google Books.

Självklart är inte engelska det enda språket på kontinenten. Baserat på vilka länder som har personal på Antarktis är nog de största språken är engelska, spanska och ryska, följda av japanska, franska och sinitiska språk ("kinesiska"). (Fast saken skulle komma förstås i ett annat läge om man bara räknade Antarktis "urbefolkning"….)

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mest oväntade dialektlexikonet?

  1. Anders Ehrnborn skriver:

    Rymdstationer

    En naturlig fortsättning på ämnet kan ju vara om det finns en speciell dialekt som talas på rymdstationer och liknande. Jag misstänker ju att NASA och liknande institutioner spelar in mycket av de samtal som förs uppe i rymden och dessa borde ju kunna användas som korpora för att analysera språket och se om det har utvecklats någon rymdiska…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>