Mer norrbottensfinska i medierna

Nyss sändes tornedalsmagasinet Kexi på SVT2. Två inslag var av intresse. Dels fick vi se förra årets Idol-vinnare Markus Fagervall. Mina kunskaper om Idol-tävlingen är normalt rätt skrala, men jag visste att han var tornedaling. Här fick vi dock se honom tala finska med vad som synes vara gott flyt. Kul att se någon i hans ålder göra det — häromdan fick vi nämligen höra ett reportage i radions Språket, där språkbevarandesituationen framställdes nästan dystrare än vad tom jag hade väntat mig.

Dessutom bjöd Kexi på frågesport, där några offentliga personer fick lyssna på minoritetsspråk och gissa vad det var de hörde. Vi bjöds på Cornelis Vreeswijks "Somliga går i trasiga skor" på ett par olika språk, inklusive Älvdalska (men utlovades facit först senare i programserien).

Keksi-avsnittet repriseras 29/12, men programmet verkar inte finnas på SVTs sajt.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>