Fördubbling av lånord?

Under rubriken "Fördubbling av lånord i svensk dagspress på 25 år" refererar Språkrådets webbsajt resultaten av forskningsprojektet Moderna importord i de nordiska språken:

I två stora dagstidningar från samtliga fem nordiska länder från 1975 respektive 2000 har forskarna räknat alla lånord som kommit in efter 1950. De allra flesta av dem är från engelskan. I de svenska tidningarna har andelen lånord ökat från 0,3 till 0,7 procent under perioden.

och man kommenterar:

Ökningen är alltså påtaglig sedan 1970-talet. Det måste ändå sägas att andelen lånord inte är så stor att den hotar svenskans system för ordbildning och ordböjning. Ännu så länge klarar svenskan väl att ta hand om lånorden.

Men hallå. Antingen är undersökningen felrefererad eller också visar den snarast på en konstant andel nya ord. Antag att det kommer in 100 nya lånord i svenskan varje år. Mellan 1950 och 1975 skulle det då ha kommit in 2500 lånord, och mellan 1975 och 2000 ytterligare 2500 lånord. Så år 2000 skulle det alltså finnas dubbelt så många lånord inkomna efter 1950 som år 1975, och det är rimligt att de har en högre textfrekvens. För att få jämförbara siffror borde man för år 2000 bara ha räknat de ord som kom in efter 1975. Jag har faktiskt lite svårt att tänka mig att det inte i själva verket var så man gjorde, men eftersom jag inte har haft tillgång till den refererade boken Fire dagar i nordiske aviser kan jag inte avgöra detta.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fördubbling av lånord?

  1. Johan Anglemark skriver:

    Ditt resonemang är inte heller fullständigt helt. Du förutsätter att inga lånord faller ur bruk och att inga inhemska nyord tillkommer. Däremot finns det fler faktorer jag hade velat se belysta, som huruvida tidningar har en förkärlek för att använda lånord – eller kanske tvärtom undviker dem? Men som du konstaterar, man skulle vilja läsa undersökningen själv innan man drar slutsatser om Språkrådets referat av den.

  2. Östen Dahl skriver:

    Svar till Johan

    Invändningen att lånord kan falla ur bruk är korrekt. Jag borde alltså ha skrivit att man inte kan dra några slutsatser alls av undersökningen som den beskrivs, eftersom man jämför äpplen och päron (lånord inkomna under de senaste 25 åren mot lånord inkomna under de senaste 50 åren). Men de inhemska nyorden är väl irrelevanta i sammanhanget? Och för att ta reda på om tidningar undviker lånord eller inte måste man väl ha en kontrollkorpus att jämföra med, och var får man den ifrån?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>