Hur engelska lät för hundra år sedan

Här är ett rätt sevärt BBC-program om nyfunna inspelningar från första världskriget gjorda i Tyskland av engelska krigsfångar från olika delar av England. Programmet leds av en kvinna som säger sig ha till yrke att lära ut "accenter" — hon har en del egendomliga teorier om sambandet mellan hur dialekter låter och terräng och klimat, men det får man väl bortse ifrån. Lätt chockerande tycker jag det dock är att se hur hon sitter med en tysk arkivarie och spelar upp skivorna på en gammaldags grammofon, och hur han kalibrerar hastigheten med hjälp av en stämgaffel. Men man får lära sig ett och annat om hur engelska talspråksvarieteter har förändrats.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hur engelska lät för hundra år sedan

  1. Östen Dahl skriver:

    Rättelse

    För "England", läs "Storbritannien".

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>