Uppländska stolleprov

För snart ett år sedan var det en del berättigad uppståndelse kring ett förslag i Landskrona att förbjuda användandet av andra språk än svenska i skolan. I dag nämner DN att man inom Enköpings kommun tydligen har övervägt att förbjuda kommunanställda att på sin arbetstid tala andra språk. Enköping tycks ha backat i frågan, men enligt Diskrimineringsombudsmannen finns redan en liknande bestämmelse i Uppsala.

Man både häpnar och vämjes. Varför har vi inte hört talas om denna minst sagt radikala åtgärd förut? Eller är det i själva verket välkänt för eventuella uppsaliensiska bloggläsare?

Detta är ett av de få omnämnanden av saken som jag hittade. Det är inte helt lätt att begripa vad det egentligen är som Uppsala kommun har beslutat om.

3 kommentarer till Uppländska stolleprov

1. Johan Anglemark skriver:

Tja

Anledningen till att upsaliensiska språkintresserades proteststorm uteblev var just beskedet att ledningen backade omedelbart – som det framställdes då i alla fall. Det som utlöste det där nonsenset var naturligtvis en impopulär chef som misstänkte att de anställda snackade skit om honom/henne som han/hon inte förstod.

2. Hedvig skriver:

Eftersom jag misstänker att jag inkluderas i ”uppsalienska bloggläsare” vill jag bara säga att jag är fullkomligt tagen på sängen. Någon som vet vilken skola det gällde? Jag har mina misstankar och vill gärna veta.

Nä, det var väl inte skola det var frågan om här, utan de kommunalanställda — åtminstone i vissa sektorer.