Privata delar?

DN:s huvudledare idag, Ovärdig vinnare, handlar om den nyvalde sydafrikanske presidenten Jacob Zuma. Bland annat står det så här:

I det våldtäktsmål som Zuma förvisso friades från har en traditionell och konservativ kvinnosyn blottlagts. Zuma försvarade sig med att den hälften så gamla kvinnan själv ville. Det förstod han för att hon var klädd i kjol och för att han när han kände på hennes "privata delar" insåg att hon "var redo" och att han som zuluman inte "kunde lämna en kvinna i en sådan situation".

Förvisso lämnar Zumas kvinnosyn en del övrigt att önska, men  när man översätter det engelska uttrycket private parts som privata delar så låter den konstigare än den kanske är. Åtminstone för mig låter uttrycket tämligen krystat på svenska, medan det på den sorts engelska som Zuma har lärt sig säkert är ett relativt anständigt sätt att referera till könsdelar.

Men kanske privata delar håller på att ta sig in i svenskan? Man får i alla fall rätt många träffar på nätet där uttrycket har samma betydelse som på engelska. Det vore i så fall lite ironiskt att denna tämligen viktorianskt klingande fras vinner insteg i dagens annars ganska obeslöjade språk. Men om det händer på allvar kommer förmodligen den bokstavliga tolkningen av uttrycket att blockeras — det blir inte längre möjligt att skriva som i det här bloggcitatet:

Mina barn är min dyrbaraste skatt. Jag skulle inte lägga ut deras namn och bild på bloggen. Varför? Jo, det är som att tala över deras huvud. Tala om deras mest privata delar, nämligen deras hem, deras vardag och därmed deras trygghet.


Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Privata delar?

  1. Östen Dahl skriver:

    Rättelse

    Jag var lite snabb med att utnämna Zuma till president, än så länge är han bara ledare för ANC…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>