Bimbos, bimbosar och bimbor

I morse hajade jag till när jag läste DN:s tv-krönikör Josefin Olevik skriva om TV4-satsningen ”Förkväll”. Bland det hon skriver såg jag nämligen följande: ”Programledarna kallades flamsiga, anklagades för att prata i munnen på varandra och vara oprofessionella bimbor.” Heter pluralformen av bimbo numera bimbor? Jag tyckte mig ha hört bimbos och bimbosar och även bimbon (i plural) – men bimbor? Så jag var tvungen att göra lite efterforskningar i Presstext. Ordet bimbo dyker upp första gången i Press95, där man hittar både bimbo och bimbon – fast i bestämd form singularis. I Press 96 dyker så pluralformen med -s upp och den tycks bli etablerad därefter. Men Josefin Olevik är faktiskt inte den första att använda pluralformen bimbor. Det första och enda andra belägget förutom hennes i detta korpus återfinns på DN:s kultursidor i Press 97, där Nicholas Wennö skriver om filmfestivalen i Cannes. Formen bimbosar hittar jag också bara ett  belägg för, i GP02. Jag hajade som sagt till – men vem vet vilken av pluralformerna stabiliserar sig i  morgondagens svenska!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Bimbos, bimbosar och bimbor

 1. Susanne Vejdemo skriver:

  En spontan estetisk bedömning från min idiolekt säger att bimbo/bimbos/bimbon/bimbona eller bimbosarna är vad jag skulle välja.

  Jag kom på att om man sätter det i diminutiv så blir det ”bimbisar” – små söta bimbos. Det är ett ord med hög gullfaktor.

 2. Johan skriver:

  Bimbor?!

      Bimbor tycks mig vara ett utomordentligt dåligt val av pluralform, eftersom det då krockar med pluralformer på ord som slutar på A. För någon som inte tidigare känner till ordet låter det som om singularformer är bimba.

  >>

 3. Mikael Parkvall skriver:

  Inte då

  Det skulle ju bli accentskillnad, ju, mellan bimbor < *bimba (grav accent) och bimbor < bimbo (akut accent).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>