Mer om elefanter

I senaste numret av Current Biology diskuteras afrikanska elefanters reaktion på omkringboende människor. Den stora nyheten är att elefanterna regerar olika på olika etniciteter, och blir skraja för doften av masajer, men betydligt mindre oroliga av dofter från kambafolket. Den föreslagna förklaringen är att masajerna har en osympatisk tradition av att vara taskiga mot elefanter, vilket inte deras grannar har.

Allt detta är mycket intressant, men har till synes ingen direkt språkkoppling.

Om det inte vore för det att elefantgrupper som aldrig har utsatts för masajiska trakasserier reagerar likadant som de som har upplevt sådana. Möjligheten att indentifiera olika etniska grupper, liksom även känslan av att det är just masajer som är farliga, måste rimligen vara antingen genetiskt kodad (vilket jag föreställer mig tar ganska lång tid för evolutionen att åstadkomma, men vad vet jag?) eller på något vis ha kommunicerats från flock till flock. I det senare fallet skulle då elefantgäng A ha förklarat för elefantgäng B att masajer är något man bör passa sig för, trots att elefantgäng B inte har varit med om något som skulle motivera en sådan rädsla. Om detta budskap har överförts när masajer varit i närheten är det en sak. Men olika elefantflockar träffas trots allt inte så himskans ofta, vilket gör att en trepartsträff mellan A, B och ett gäng masajer åtminstone borde vara hyfsat ovanligt. Och därmed öppnas intressanta möjligheter att spekulera om hur komplex elefantkommunikation egentligen kan vara — tydligen kan denna kunskap överföras i frånvaro av det direkta stimulit, alltså elaka masajer, men kan den verkligen överföras utan inblandning av masajer överhuvud taget? Det skulle i så fall vara rätt anmärkningsvärt mot bakgrund av vad vi tror oss veta om djurs kommunikation i största allmänhet.

Artikeln i sin helhet återfinns här.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>