Ragnvald Blix kommenterar språk

Efter de undervisningspass som jag nuförtiden ibland har i Uppsala brukar jag sitta några timmar i deras bibliotek och hångla med alla dammiga gamla luntor där. Under dagens bibliotekssejour hittade jag en bok där 1900-talets norska språkstrid (mellan bokmål och nynorsk) skildrades. En av illustrationerna var från 1927 och gjord av självaste Ragnvald Blix i vilken följande dialog utspann sig:

"Hva ska vi gjøre hvis munn- og klovsyken kommer hit til Norge?"
"Vi får vel se å finne et norsk navn på'n"

För den som inte känner till Blix så var han en norsk skämttecknare som gjorde sig ett namn inte minst genom de nazikritiska teckningar som publicerades under hans exil i Sverige. Hans absolut mest klassiska teckning "Audiens hos Hitler" återger Aftonbladet här. Den exemplifierar dessutom hur snabbt ett personnamn kan bli ett generiskt substantiv.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>