Om dansk förstaspråksinlärning i P1 igår

Vi har tidigare här på bloggen kommenterat det danska språkets reduktionsglädje.
I gårdagens upplaga av favoritradioprogrammet ”Godmorgon Världen” igår nämndes återigen dansk forskning som sägs bevisa att danska barn lär sig sitt modersmål senare än barn i andra språkmiljöer. Man borde ju egentligen kolla upp vad dessa påståenden egentligen bygger på, men det orkar jag inte just nu.

Inslaget kommer hur som helst 25:30 in i timme två i gårdagens sändning.

(Favorit i repris: för den som missade det förra gången kan man se en filmad skildring av det danska språkets sammanbrott här).

2 kommentarer till Om dansk förstaspråksinlärning i P1 igår

1. Irene skriver:

Intonation

EN dansk språkvetarkollega berättade för några år sedan att det varen forskare från Odense (vars namn jag glömt, men en kvinna), som hade undersökt danska och svenska barn. De danska barnen hade svårare att få ihop talade meningar på grund av intonationen. Svensk, i synnerhet uppsvensk, intonation är så mycket tydligare att även barn förstår, bara genom intonationen, när meningen är slut och när nästa börjar.
    Om någon kan nysta vidare där, så har vi väl svaret.

Tfån

På besök i Portugal med kollegerna Martin och Frasse kan jag konstatera att härvarande officiella tungomål måste ses som iberiska halvöns svar på danska språket. Ordet telefone uttalas i portugisisk portugisiska numera (med ungefärlig systembolagstranskription) tfån. Brasilianarna har däremot lite mindre bråttom i uttalet.