Fössta tossdan i mass

Jodå, enligt dagens DN (sid. 7) firar smålänningarna idag sitt utmärkande dialektala drag att inte artikulera ljudet /r/ i någon märkbar grad. Man kan beskåda massipantåtan på facebookgruppens sida: https://www.facebook.com/fosstatossdanimass.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Fössta tossdan i mass

 1. Stefan Holm skriver:

  ~Det var nytt för mig, Eva, att smålänningar gör det, som annars anses unikt för götebosskan: att helt enkelt skippa r-et framför ’d’, ’l’, ’n’, ’s’ och ’t’, dvs. dentaler (om man får kalla likvidan ’l’ och frikativan ’s’ för det). Äldre göteborgare gör ingen skillnad mellan ’bod’ och ’bord’, ’kal’ och ’Karl’, ’ton’ och ’torn’, ’gös’ och ’görs’ eller ’sått’ och ’sort’.
  Övriga svenskar ned till gränsen mot Skåne/Blekinge eller södra Halland är ju eniga om att uttala dessa kombinationer som ett enda supradentalt eller retroflext (’tjockt’) ljud, dvs. med tungspetsen böjd/lyft ett litet stycke ovanför den övre tandraden. Skåningarna uttalar varje bokstav för sig i ’bord’ etc. (med tungrots-r) och sydhallänningarna byter ut ’r’-et mot ett mycket kort ’schwa’.
   

 2. Anders Lotsson skriver:

  Kom ihåg att Småland är stott, å ha många dialekte. 

  Men det vanliga är att r:et försvinner på ungefär samma sätt som i brittisk engelska. Det uttalas, vanligtvis som tungrots-r, framför vokal. Men inte framför konsonant. Jag vill ändå, som infödd smålänning, hävda att r:et ändå ofta realiseras på något sätt. När jag lärde mig stava hade jag aldrig något problem med att höra när det skulle vara ett r. Uttalet av vokalen framför påverkas ofta.

   

 3. Rune skriver:

  Det är märkligt, jag vistades fyra år i Göteborg 1952-1955 som bergslagsbo utan att regagera på uttalet av r. Sa man verkligen 2 jätter ( i bridge)?  (Men skåningarnas uttal där minns jag – 2 jächter).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>