Politiska stavfningar

Idag fick jag för mig att jag skulle kolla hur svårt eller lätt folk har att stava till statsministerns namn. Egentligen inspirerades jag av att ha sett stavningen "Lövfen" som är intressant på det viset att "vf" aldrig har varit ett möjligt sätt att stava v-ljudet i svenskan. Här är lite Googlestatistik — vi vet ju alla att den inte alltid är så mycket att lita på men den ger väl någon fingervisning om vad som förekommer och vad som är vanligt. 

"Stefan Löfven" 3 560 000
"Stefan Löfvén" 100 000
"Stefan Lövfen" 49 500
"Stefan Lövén" 36 700
"Stefan Löven" 23 100
"Stefan Löfwen" 3520
"Stefan Lövfén" 2310
"Stefan Löwén" 1830
"Stefan Löwen" 1620
"Stefan Löfwén" 917
"Stefan Löfen" 830
"Stefan Lööfven" 341
"Steffan Löfven" 246
"Stephan Löfven" 235
"Staffan Löfven" 133
"Stefan Löfén" 109
"Stefan Löwfen" 43
"Stefan Löffen" 5
"Stefan Löwfén" 4

Sen måste jag förstås också göra samma sak för Annie Lööf, som har snitsat till stavningen av "löv" på ett annat sätt:

"Annie Lööf" 563 000
"Anni Lööf" 3 500
"Annie Löf" 2 800
"Annie Lööw" 1 050
"Annie Löv" 845
"Anni Löf" 191
"Anny Lööf" 157
"Annie Löw" 143
"Anie Lööf" 85
"Annie Lööfv" 7
"Annie Lövf" 6
"Annie Löfv" 4

…och den visserligen sjukskrivne Jimmie Åkesson får väl också vara med:

"Jimmie Åkesson" 2 180 000
"Jimmy Åkesson" 109 000
"Jimmie Åkeson" 6 380
"Jimmy Åkeson" 1 120
"Jimie Åkesson" 429
"Jimy Åkeson" 77
"Jimy Åkesson" 52
"Jimie Åkeson" 8

Jag kan förstås inte garantera att alla dessa träffarverkligen syftar på de respektive politikerna, men de flesta gör det nog.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Politiska stavfningar

 1. Rune skriver:

  Du glömde den grava accenten. Kanske inte många fall men åtmistone ett.

 2. Östen Dahl skriver:

  Nja, jag glömde den inte, utan utelämnade den eftersom jag inte lyckades få Google att söka på den. "Stefan Löfvèn", med citationstecken, ger precis samma träffar som "Stefan Löfvén". 

 3. Rune skriver:

  Vid avancerad sökning skiljer Google på accenterna, Den hittar Löfvèn och Lövèn. Tyvärr fungerar ju inte * på Google, så det vore jobbigt att plocka fram eventuella flera.

 4. Östen Dahl skriver:

  Tack för tipset, men det visade sig vara "inte fullt så enkelt". "Löfvèn" gick bra men när jag försökte med "Stefan Löfvèn" fick jag igen 3,5 milj. träffar. Det gick däremot bra om jag satte citationstecken på varje ord för sig:

  "Stefan" "Löfvèn" 532

  Och sen visade det sig att "Stefan Lövfèn" passerade utan problem och gav 7 träffar. Så att det verkar omöjligt att förutsäga när Google får för sig att man nog menar något annat än man skriver. "Löfvên" är mindre populärt, det resulterade bara i två träffar på kurdiska. 

 5. Skogsgurra skriver:

  När statsministern presenterade orsaken till att han stavar sitt namn som han gör så skyllde han bland annat på sin mor men jag fick intrycket att huvudskälet var att han inte ville "göra sig märkvärdig", vilket tydligen är nästan lika illa som att "skämma ut sig" här i landet. Det förekom också ett resonemang om folklighet och tydlighet.

  Det sätt han nu valt att stava på gör att jag uttalar namnet Löven (som bladverk i bestämd form plural). Själv uttalar han namnet som Lövén.

  En kille som vill vara folklig och tydlig ska vara försiktig med hur han gör våld på vedertagna och mycket tydliga regler i språket. Är han inte det så finns det en stor risk att han uppfattas som "märkvärdig" – och det var ju det han ville undvika. Eller?

   

 6. Henrik Eriksson skriver:

  Hur uttalar du syren?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>