Talade Marat svenska?

På DN:s debattsida idag hittar man en artikel där Bertil Torekull föreslår att man ska avskaffa tidningarnas ledarsidor. I en faktaruta (också skriven av Torekull) som inte har kommit med i nätupplagan står det så här:

Ordet ledare
– första gången lanserat av 1700-talsrevolutionären Marat i hans tidning "L'Ami du Peuple" – är definierat i en svunnen tid och betecknade då den alla kategorier "ledande artikeln" i en tidning.

Nu undrar man förstås om Marat verkligen skrev på svenska i "L'Ami du Peuple" — men också mer allvarligt, vilket franskt ord han använde. I mitt något ålderstigna svensk-franska lexikon står det så här på "ledare (i tidning)": "article de fond (de tête, ibl. éditorial)". Om man tittar på nätet verkar det dock som éditorial är den term som gäller numera — i franska Wikipedia nämns inte de andra termerna. Article de fond låter som om det betydde 'bakgrundsartikel' och det är tydligen också så det används för det mesta. För article de tête har jag hittat definitionen "article de journal publié en tête sur la première page et la première colonne", d v s en artikel som står på första sidans första spalt i en tidning. Jag har inte lyckats fastställa vilken term Marat använde (om någon), inte ens på denna blogg som är uppkallad efter Marats tidning — där kallas artikeln éditorial vilket ju inte etymologiskt har så mycket med 'att leda' att göra. Om Marat överhuvudtaget har använt någon av de nämnda benämningarna på sin artikel var det förmodligen article de tête, rimligtvis var artikeln ifråga också den första i tidningen. Men en bättre översättning skulle väl då ha varit tätartikel, och man kan notera att dagens ledare sällan står på första sidan. Och det är också tänkbart att vad som avses i DN-rutan är inte den språkliga beteckningen utan företeelsen.

I Svenska Akademiens ordbok sägs svenskans ledare komma från engelska leader (vilket numera inte verkar vara en så vanlig beteckning) och det första (och enda) belägg man ger (från 1853) använder faktiskt den engelska termen:

I går­dagens Fædreland.. har jag skrifvit en "leader". ett fragment ur Sveriges historia, som jag hop­pas är "dräpande i sak".

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>