Sofistikerad simpelhet

Betydelseförändringar är typiskt gradvisa glidanden, och ett språkligt uttryck byter inte betydelse över en natt. Men ibland hör man en konstruktion som är det perfekta kvittot på att en förändring är genomförd. Nyss talades om svensk kläddesign på radion, och det påpekades att den kännetecknas av att vara "simpel" och "sofistikerad". I min idiolekt är detta en självmotsägelse, eftersom "simpel" har klart negativa konnotationer, och bitoner av "nedrighet" och liknande. Men för yngre talare (och kanske även mer engelskinfluerade äldre) är det helt enkelt synonymt med "enkel", vilket förstås kan vara såväl positivt som negativt.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Sofistikerad simpelhet

 1. Nils Hagberg skriver:

  Jag tvivlar på att simpel skulle ha influerats av engelskan. Jag tror att betydelsen har förändrats för att passa tidsandans ideal. Fräsch, ren, enkel och nu simpel.

 2. Mikael Parkvall skriver:

  Men det är trots allt rätt ovanligt att otvetydigt negativt laddade ord så omärkligt glider över till andra planhalvan. Ingen skulle säga "usel och sofistikerad" eller "rutten och sofistikerad". Jag brkar vara försiktig med att tro att allt som händer beror på engelskt inflytande, men i detta fall tror jag faktiskt det.

 3. Rickard skriver:

  En möjlig utveckling, som på något sätt stämmer med min intuition,  kanske är att  "simpelt" först börjat användas i mer värdeneutrala sammanhang som en synonym till "okomplicerat" , t ex "en simpel ekvation".  Därefter kanske vägen ligger mer öppen för att använda det i andra  sammanhang såsom estetiska omdömen-  " en simpel dress". 

 4. kl skriver:

  I stilen var han älskare
  utav det tydliga och lätta;
  ty, sade han, och det med rätta -
  ju simplare, ju enklare.

  skrev (i passé simple?) redan kellgren

  (till skillnad från mig då, som tydligen repeterar mig i imparfait, ber om ursäkt…)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>