Neandertalarna mer språksamma än befarat?

Gårdagens Svenskan innehöll även en annan språkrelaterad artikel, nämligen att ett gäng forskare (däribland annat svensken Svante Pääbo) hos neandertalare har lokaliserat och analyserat den sk FOXP2-genen, som antas vara betydelsefull för uppkomst och användande av mänskligt språk. I de delar av DNA-sekvensen där människor och schimpanser skiljer sig åt, såg neandertalarna ut som moderna människor. Den nutida utformningen av FOXP2 torde därför stamma från åtminstone vår närmaste gemensamma anmoder, Homo erectus. En potentiell implikation av detta är att vi kanske har språkat inte bara i 200 000 år, utan rentav någon miljon eller så.

Hela originalartikeln kan läsas här.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>