John McWhorter i Tromsö

John McWhorter är på besök i Tromsö i Nordnorge och i den här artikeln jämför han förhållandet mellan standardengelska och Black English med den mellan ”Standard Norwegian” och tromsödialekten — och tycker att om tromsöbarnen kan lära sig standardspråket ska väl de svarta i USA klara av det också. Men han tycks ha missat att det inte finns en standardnorska utan två, och skillnaden mellan nynorsk och tromsömål är nog lite mindre än den mellan bokmål, som McWhorter tycks tänka på, och tromsömål. McWhorter har exemplet ka (Tromsö): hva (bokmål) men på nynorsk heter det kva vilket ju är lite mera likt tromsömål. Möjligen rubbar detta inte hans poäng, men det är ju alltid roligt att besserwissra lite.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>