Heja SVT!

Heja SVT!

Nu är ju inte idrott mitt favoritämne, inte ens i tevesoffan. Men jag blev nyss påmind om den i detta nu pågående sändningen från Finnkampen på Stadion. Där har SVT två kommentatorer, en svensk och en finländsk (finlandssvensk). Och de båda har förstås olika åsikter om vem som begick övertramp, knuffades i löparbanan eller kastade saker på regelvidriga sätt.

Detta är för all del ett trevligt sätt att göra rapporteringen mindre ensidigt nationalistisk, och kanske en vettig service åt finländska SVT-tittare. Men ur specifikt språklig synpunkt förtjänar det att noteras att den finlandssvenske kommentatorn explicit har nämnt sitt lands tvåspråkighet, att han uttalar de finska namnen korrekt, och att han har översatt dem när finnar heter särskilt dråpliga saker. Dessutom sjöngs tydligen (detta ar innan jag tipsades om att slå på burken, så jag såg det inte själv) ”Vårt land”/"Maamme" på båda språken av en svensk sångerska med ett skapligt finskt uttal.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>