Ett argument mot språklig mångfald?

Många har säkert sett det här på Fejan dom senaste dagarna, men för den som eventuellt har missat veckans stora språkliga uppståndelse i det stora landet i väster (Norge, alltså), så kan vi väl nämna den här också.

Ståhejet handlar om att Fremskrittspartiets företrädare Hege Jensen hävdat att nynorsk leder till kriminalitet. Dom flesta verkar tycka att uttalandet är i långsöktaste laget, och det är förstås inte särskilt svårt att hålla med – särskilt som inget egentligt stöd för tesen levereras.

Men som så ofta när nåt uppåt väggarna tosigt ska vederläggas av dom Goda Krafterna, är inte motargumenten heller av högsta kvalitet. Den nynorskspråkiga nättidningen Framtida meddelar exempelvis att användare av nynorsk faktiskt är mer laglydiga än bokmålsfolk. Men det strider ju inte i sej mot vad Jensen hävdat – såvitt jag förstår henne är det studierna i nynorsk (snarare än användandet av det) som leder unga in på brottens bana, och studera nynorsk, det måste ju skolbarnen göra även i bokmålsorienterade kommuner.

(För den som i likhet med mej gillar kartor, kan man här se hur det ligger till med den geografiska fördelningen av dom två standardspråken).

3 kommentarer till Ett argument mot språklig mångfald?

1. Rickard Franzén skriver:

Om jag har förstått rätt så borde snarare motargumentet vara ett argument för – eftersom motståndet mot nynorsk torde vara störst bland bokmålsfolk?

2. Anders skriver:

Nja tanken är lite mer komplex om än lika knäpp som det här framstår. Poängen är att utbildningen i två skriftspråk leder till fler skolavhopp och därmed ett kriminellt trasproletariat. Detta särskilt bland barn i familjer med annat modersmål än norska. Som boendes i Norge/Noreg är det inte så konstigt att denna fråga dyker men skall förstås som ett argument för en strikt assimilering av invandrare från fremskrittspartiets sida då bristen på brunostätande och fjällturer anses hota nationens framtid.

Det här utspelet påminner förstås om Sannfinländarnas kampanj mot "tvångssvenskan". Men åtminstone om man får tro frp:arna själva så handlar det inte om en negativ attityd mot nynorskan i sig utan bara just som Anders säger om att eleverna tvingas lära sig båda skriftspråksnormerna aktivt. Även organisationer som är något längre från avgrunden, som Høyres (eller som det heter på nynorsk, Høgres) ungdomsförbund tycker att detta är onödigt. Och för en utomstående är det lite svårt att se att det verkligen är nödvändigt att aktivt behärska två sätt att skriva norska.
    Fremskrittspartiet lade tidigare fram ett förslag som gick ut på att man bara skulle undervisas i en målform men att valet mellan bokmål och nynorsk helt skulle ske på kommunnivå — därav rubriken Frp vil tvinge elever til nynorsk, vilket alltså bara skenbart går i motsatt riktning till det senaste inlägget.
    Journalisten Martin Aagård kopplade i en artikel i Aftonbladet i vintras ihop nynorskan med nazism, antisemitism och allmän främlingsfientlighet, ytterligare ett belägg på att språksituationen i Norge har många bottnar. Den norska regeringsformen är fortfarande skriven på danska, men man har strukit den mening som tidigare hade en framträdande placering sist i §2 och löd "Jøder ere fremdeles udelukkede fra Adgang til Riget."