Ny glottolog!!

Glottolog 2.0 är uppe!

Glottolog är en sajt där man kan söka efter språkbeskrivningar, det kanske kan tyckas lite smalt och ointressant för den oinvigde, men det är guld värt för en språktypolog (språkforskare som jämför språk världen över).

Många tvärspråkliga jämförelser täcker mellan 70-450 språk, några enstaka giganter existerar (Dryers kapitel om ordföljd i WALS t.ex). I och med glottolog blir så många fler grammatikor tillgängliga för forskare, grammatikor som folk knappt visste existerade. Det finns grammatikbeskrivningar för 2500+ språk, situationen är alltså inte så hopplöst som den ibland kan verka. Nu gäller det bara att använda dem!

Förutom att nya glottolog är stiligt ljusgrå finns det lite nya filter, kartor, länkar till andra relevanta sajter och framförallt: nya referenser!

Glottolog görs av Sebastian Nordhoff, Harald Hammarström, Robert Forkel och Martin Haspelmath. Glottolog bor på Max Planck-institutet för Evolutionär Antropologi i Leipzig.

Jag är (kanske överflödigt att påpeka) väldigt glad över det här. Hoppas det smittar.

p.s. För den som är intresserad av att diskutera diverse släktskapsklassifikationer kan jag tipsa om att det oftast finns en källa till klassifikationen citerad explicit, det är oftast inte kreatörerna bakom sajten som klassat språken. Om man är intresserad av att just språksläktskap och klassifikation är det nog en bra idé att besöka MulitTree istället, eller så kan man rota i ISO 639-3.