Det nynygamla niandet

Nu är det dags igen. I DN kan man idag läsa en artikel av Thomas Lerner med rubriken "Fjäsk eller respekt – är Du på väg att bli Ni igen?". Där sägs bland annat

Efter att "du" under mer än fyrtio år varit det allmänna tilltalsordet tycks "ni" ha upplevt en renässans på senare tid. 

Tja. För cirka fem år sen (mars 2008) skrev jag här på bloggen ett inlägg Det nygamla niandet, eller När blev jag ni med dig?, där jag sa

En sak som länge har förundrat mig är föreställningen att ni har varit helt försvunnet från svenskan och nu alldeles nyligen har dykt upp igen. 

Den omedelbara anledningen till mitt inlägg var en artikel av Catharina Grünbaum, även den i DN, där hon diskuterade just hur unga människor hade börjat använda ni. Men jag hittade nätbelägg för "det nya niandet" tillbaka till 2001, för att inte tala om en uppsats från 1986 med just denna titel. 1986 hade gått knappt två decennier sen det år då det nya duandet slog igenom, och sen dess har det nu förflutit drygt ett kvarts sekel. Min känsla är att det trots denna reform har funnits ett endemiskt niande under hela perioden sen 1960-talet – förmodligen har användningen gått lite upp och ner. Jag kan inte belägga detta med siffror, men några såna finns det inte heller i DN-artikeln. Kan man gissa att det kommer en ny DN-artikel sisådär 2018 med titeln "Niandet är tillbaka!"? 

RÄTTELSE: Länk till nätversionen inlagd.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Det nynygamla niandet

 1. Östen Dahl skriver:

  Nu hittade jag en senare uppsats, liksom den förra från Lund, om ni-tilltal: Får jag numera säga ni till dig? (2006). Författaren Linda Johnsson citerar bland annat uppsatsen från 1986:

  "Mårtenssons (1986, s. 55) teori om varför niandet introducerats är att det blivit modernt med ”vett och etikett”, som hon menar var i fokus under 80-talets mitt."

  … kanske inte så olikt hur det ser ut idag?

 2. Mikael Parkvall skriver:

  Råkade snubbla över den härninga avhandlingen idag:
  http://su.diva-portal.org/smash/get/diva2%3A189330/FULLTEXT01
  Runt sidan hundra är det lite diskussion kring ny-niandet.

 3. Pingback: Att dua en Drottning | Från Billings Bakgård

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>