Rött, vitt och svart i Nya Världen

På alternatehistory.com har ånyo en fantasieggande lingvo-diskussion dykt upp – kan man föreställa sig grupper av icke-indianer i Amerikorna som talar indianska språk?

Jag är lite osäker på hur rätt diskussionens upphovsman har i påståendet att så himla många icke-indianer talar guaraní i Paraguay (annat än som andraspråk, men det kanske är det som menas).

Däremot har de övriga kommenterarna (när detta skrivs finns det bara fem inlägg) rätt i sina påståenden. Exempelvis var mycket riktigt língua géral (en light-variant av tupí) vanligt förekommande som modersmål bland vita brasilianare in på 1700-talet, och det lär rentav ha varit vanligare än portugisiska även bland den europeisk-ättade befolkningen!.

Det stod med andra ord länge och vägde mellan portugisiska och língua géral innan vi fick den situation vi har idag, där Brasilien med sina 200 miljoner invånare blev världens med hästlängder största lusofona land, och dessutom ett av de mest språkligt homogena av alla länder i världen (vilket vi tidigare diskuterat här). Língua géral skulle idag ha kunnat finnas på topp-tio-listan över världens språk, men har nu (under alter egot nheengatu) färre än tio tusen talare. Ett ganska bra exempel på hur rätt små förändringar i den faktiska historien kan ge enormt ett utslag.

I Nordamerika föreslås som synes cherokesiska (med sitt berömda skriftsystem) som den mest sannolika kandidaten, och det är nog också det ganska rimligt. Möjligen kunde man tänka sig att någon variant av chinook jargon hade en skaplig chans också. Det blev modersmål för en del indianer, och talades som åtminstone andraspråk även av ett stort antal personer med engelska och franska som modersmål.

I Centralamerika kan nämnas den märkliga folkgruppen garifuna (alias svarta kariber), som är huvudsakligen av afrikansk härkomst, men som i sekler talat en besynnerlig blandning av arawakiska och karibiska. Lite liknande förutsättningar gällde för de svarta seminolerna i sydöstra USA, men medan man i mångt och mycket anammade seminolsk kultur, har man intill denna dag behållit kreolengelska som modersmål.

För flera delar av Nya Världen kan man förstås också fråga sig om nåt liknande hade kunnat gälla med de många afrikanska språk som fördes dit. Om Palamres hade lyckats försvara sin självständighet, hade vi då haft en kimbundu-talande stat i Sydamerika?

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rött, vitt och svart i Nya Världen

 1. Stefan Holm skriver:

  Nöten och svinen avgjorde

  Om inte om hade varit, hade kärringen stångat tjuren. Inte en suck, att något annat än engelskan, portugisiskan, spanskan (och lite grann franskan) hade kunnat dominera Amerika! Europeerna hade ett överlägset ekonomiskt (och därmed politiskt, kulturellt och militärt) system plus dödliga epidemier, som urbefolkningen saknade immunitet mot (då de inte i millennier hade umgåtts med kor och grisar).
   
  Få saker idag ser ut att kunna ändra på detta. De framgångsrika bolivarianerna i Sydamerika är vällovligt för indianernas intressen men lede fi för dem talar inte español utan inglés.
   
  En bloggare på alternatehistory talar om ett dis-United States. Är denne klar över, att 44% av jänkarna bor i blott 8 av de 50 staterna (CA, IL, MA, MI, NY, OH, PA och TX)? Jag kikade på det i samband med Katz dialektkartor, då jag tyckte det var statistiskt diskutabelt, att 50% av enkätsvaren kom från dessa 8 (och 34% från de 14%, som är 20-29 år). Eventuella rödnackade utbrytare i andra stater är troligen de sista att tåla några indianspråk. Försök à la EU (och Sverige) för ursprungs- och minoritetsspråk är nog det enda att satsa och hoppas på.

 2. Mikael Parkvall skriver:

  Kanske finns det inte en suck att annat än icke-europeiska skulle dominera Amerikorna, men det går som sagt att tänka sig ett scenario där ett indianspråk dominerar Brasilien. Det var ju trots allt nära just där.
  I Nordamerika torde chanserna dock ha varit mindre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>