Plus ça change

Det har nu meddelats att kurserna inom grundutbildningen i fortsättningen kommer att benämnas med romerska siffror: första terminen kallas ”I”, andra terminen ”II” och så vidare. Det har också beslutats om införande av en sjugradig betygsskala med två underkända betyg i enlighet med Bolognasystemet.
Fram till 1969 användes i Sverige i princip ett och samma betygssystem både i skolor och universitet: det var en sjugradig skala från ”Berömlig” ner till ”Underkänd” eller med bokstavsbeteckningar A, a, AB, Ba, B, BC, C. Det här var från början kvalitetsbetyg men på universiteten utvecklades de efterhand till kvantitetsbetyg och man började använda parallella sifferbeteckningar: 1 betyg (=B), 2 betyg (=AB), 3 betyg (=A). Nån gång omkring 1960 började man tänka i termer av normalstudietider och ett betyg blev då en termins studier. Så första terminen hade man ettbetygskurs, andra terminen tvåbetygskurs etc.
Men det var fortfarande ett inslag av kvalitetsbetyg på så sätt att mellannivåerna a och Ba användes när man ville ge ”spets”.
I de stora universitetsreformerna omkring 1970 gjorde man rent hus med det gamla systemet — nästan. 1 betyg blev nu 20 poäng och ett separat kvalitetsbetygssystem infördes där ”spets” döptes om till ”Väl godkänd”. Och de olika nivåerna fick nu bokstavsbeteckningar: första terminen ”A”, andra terminen ”B” och så vidare. Det här var faktiskt ett rätt praktiskt system eftersom en 40-poängskurs kunde kallas ”AB”. Men nån gång i slutet av millenniet vid en tidpunkt som nu har fallit mig ur minnet tyckte man att så kunde det väl inte få vara så man skrotade bokstavsbeteckningarna och införde i stället beteckningar som Grundkurs (Gk, första terminen), Fortsättningskurs (Fk, andra terminen), Påbyggnadskurs (Pk, tredje terminen). Det tog ett tag för mig i alla fall att lära mig vilket som var fortsättning och vilket som var påbyggnad men så småningom gick det in… fast då var det dags för Bologna, och nu är vi tillbaka till det gamla systemet med siffror, fast romerska den här gången: ett betyg heter numera ”I”, två betyg ”II” etcetera. Och just som gymnasiet anpassat sig till högskolan genom att kopiera systemet med ”Godkänd” och ”Väl godkänd” (med tillägg av ”Mycket väl godkänd”) återgår högskolan till den gamla sjugradiga skalan med två underkända grader. Så vi har gått runt ett varv.
Eftersom vi nu har använt två sorters siffror och två sorters bokstavsbeteckningar för att skilja nivåerna åt, kan man då gissa att nästa system som väl kommer om högst ett decennium eller så, kommer att använda grekiska alfabetet — det är ju det enda som finns kvar? Så nästa generations studenter kommer att få läsa ”Lingvistik alfa” och ”Fonetik beta”?

2 kommentarer till Plus ça change

1. Jonas Söderström skriver:

Eller snarare

Eftersom teknik snarare än humaniora är den ledande referensbasen i all  samhällsutveckling numera ligger det nog närmare till hands att anta att nästa steg blir ”Lingvistik 1.0″ och ”Fonetik 2.0″ ändå …

2. Susanne skriver:

Låt oss inte glömma pop-kulturen:
    Fonetik
    Fonetikens återkomst
    Fonetiken slår tillbaka

Eller kanske en binär variant?
    Fonetik 1
    Fonetik 10