Lär sig fåglar och människor sjunga/prata på liknande sätt?

Erich Jarvis, en neurobiolog från Nordkarolina, presenterade i februari forskning om att det finns likheter mellan hur fåglar lär sig sjunga och hur vi människor lär oss prata (abstrakt).

Det här skulle i så fall vara ett exempel på konvergent evolution, när olika arter som inte är nära släkt utvecklar samma egenskap eller beteende oberoende av varandra. De ärver alltså inte denna egenskap eller beteende från en gemensam anfader. I just det här fallet handlar det om att delar av hjärnan som använts för motorik/rörelse och inlärning av densamma senare utvecklats till att hantera fågelsång respektive tal.

En intervju med Erich Jarvis om detta finns här.

P3s populärvetenskapliga program Institutet var där och intervjuade Jarvis lite kort, det kan man lyssna på här om man vill.

Lägg märke till att detta rör endast talproduktion, inte betydelse, ordförråd eller något annat. Det nämns inte heller hur detta kan vara relevant för inlärning av tecknade språk, men man kan ju hoppas att de kommer till det senare.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Lär sig fåglar och människor sjunga/prata på liknande sätt?

  1. Vad är evolution? Vad är inlärning?

    Ett allvarligt problem med teorin att språk skulle ha utvecklats för att imponera på partners är det faktum att språkinlärning bygger på att frivilligt begå misstag att lära av medan sexuellt urval tvärtom handlar om att inte göra bort sig. Det finns också allvarliga problem med teorin att naturligt urval skulle ha tagit fram en "bred" medfödd språkförmåga som täcker in allt från svenska till kinesiska: eftersom mycket få språkljud bevisligen räcker för ett avancerat språk (fråga polynesierna) så har det aldrig funnits behov av en "bred" språkförmåga. Bortförklaringen att det skulle ha utvecklats för att hindra kommunikation mellan stammar håller inte: varje stam kan bara ha ett geografiskt mycket begränsat antal grannstammar, och kontakter bortom dem förutsätter fredligt passerande av andra stammars territorium vilket är oförenligt med främlingsfientlighetsteorin ändå. Så inget av scenariorna förutsäger en "bred" språkförmåga. Dessutom finns bevis för att evolutionen kan gå mycket fort, speciellt från husdjur men även i lungor och blodkärl på tibetaner och sherpas samt laktostolerans. Detta betyder att alla biologistiska teorier om psykologi är dömda att göra rasistiska förutsägelser. Och som framgår i första halvan av "Nervkittlande inlärning" på UR Play är extrema återhämtningar efter hjärnskador, som enligt den nativistiska psykologin borde ha varit helt omöjliga, väl dokumenterade och kopplade till toleranta miljöer. Dessutom har flodhästen Owen och jättesköldpaddan Mzee skapat ett gemensamt "språk" bestående av en sorts mullrande läten som inte är arttypiska för vare sig flodhästar eller jättesköldpaddor (och enligt den nativistiska psykologin så skulle varken flodhästar eller jättesköldpaddor ha förmågan till ljudinlärning). Att läran om modulära hjärnor alltså är felaktig innebär givetvis även att frågan om vad tal har med teckenspråk att göra är irrelevant. Se Brain och Origin of language på Pure science Wiki http://purescience.wikia.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>