Språkintresserade fångar?

Det pågår ett pilotprojekt inom kriminalvården där fångar ska få tillgång till ett begränsat internet. De får alltså inte surfa varsomhelst och vad jag har förstått så finns dessa datorer inte i överflöd och står i utbildningslokaler. Metro publicerade idag en lista över de sajter på det världsomspännande nätet som fångarna tillåts besöka, en sk "white list". Här är den listan sorterad efter antal besök. Jag har fetstilat språkrelaterade sajter.

Aftonbladet (mobilsidan)
Metro (21 länder)
Kursnavet
Natur och Kulturs språkverktyg
Globalis från FN-förbundet
John Kyrk (biologi)
Swedia Ling (Svenska dialekter)
Nationalencyklopedin
Mobil ordbok (översättning – många språk)
Lexin
Språkrådet
Libris – (Biblioteksdatabas)
Kronofogden
Migrationsverket
Skolverket
Försäkringskassan
Bostadsportalen (mobil sida)
Kriminalvården

(Källa: Kriminalvården via Metro)

Jag kunde inte låta bli att notera att det inte bara var flera språkrelaterade hemsidor som valts ut som lämpliga för fångarna (förmodligen har det att göra med undervisning), utan också att SweDia var så högt rankat. SweDia är ett projekt som samlade in dialektprover 98-00 och som gjort dessa tillgängliga för allmänheten på nätet. Projektet leds av fonetiken på Lund, Umeå och Stockholms universitet och jag rekommenderar er verkligen att besöka sidan om ni inte redan gjort det.

Antingen har de haft undervisning som involverat dialekter eller så har vi dialektintresserade fångar. Vilket det än är så känns det kul!

*** edit Kriminalvården har upplyst mig om att listan som publicerades i Metro inte är sorterad efter frekvens och att det inte bedrivs speciell utbildning om svenska dialekter. Varför SweDia är med är fortfarande okänt.

6 kommentarer till Språkintresserade fångar?

Små och stora språkbrukare

Hmm, SweDia har väl fokuserat på lokala dialekter och en mätbar grund för, huruvida man förväntas tala en sådan kontra utjämnat standardspråk, är social ställning. Det är nog ingen högoddsare att anta, att våra tukthus domineras av underklass. Som det hette hemmavid: Små tjuva går i järnkedjer, stora tjuva går i gullkedjer.

Kanske är det en identitetsfråga att reflektera sålunda: Varför snackar vi olycksbröder så olika sinsemellan och varför snackar ingen av oss lika fiiint som i TV?

Alltnog, språket tillhör oss alla och topplistan Hedvig återger kan inte annat än glädja en språknörd. Är det på Kumla, Tidaholm och Hinseberg våra folkmål mår som bäst?

2. Björn skriver:

Det är nog tveksamt, med tanke på att efter vad jag förstår utlänningar och invandrare utgör majoritet i de flesta fängelser. Nog talas det exotiskt alltid, men kanske inte folkmål alla gånger.

@Björn: 28% är definitionsmässigt inte en majoritet.

4. Björn skriver:

Nu vet jag inte varifrån du hämtat ditt tal, men enligt kriminalvarden.se är 28% av alla interner *utländska medborgare*. Därtill måste man även räkna alla svenska medborgare som talar med utländsk brytning snarare än ursvensk dialekt. Dels erhåller många invandrare till Sverige medborgarskap efter bara några års vistelse i landet, dels talar många "invandrare" som vuxit upp här förvisso underklassdialekt, men inte sådan som skulle klassas som folkmål i traditionell mening.

5. Hedvig Skirgård skriver:

Jag har tråkiga nyheter, jag skickade ett litet nyfiket mejl till Kriminalvården och fick reda på att Metro missuppfattat listan. Det stämmer att det är en uttömmande lista över de hemsidor som de intagna tillåts besöka, men den är inte rankad efter frekvens.
    Fortfarande intressant att de valde att inkludera SweDia tycker jag, men inte riktigt lika intressant som det först tycktes vara.
    De bekräftar även att sajter framförallt är valda för att vara nyttiga i undervisningen och att många intagna har just olika typer av undervisning i svenska.

Det är sant, att 2011 var 28 procent av de intagna utländska medborgare. Hur många som därutöver inte likt mig har blå ögon, blek hy och råttfärgat hår vet ingen av oss, då det guskelov är förbjudet att registrera i Sverige enligt Lag om behandling av personuppgifter i Kriminalvården (2001:617). Dess femte paragraf säger:
    Uppgifter om en person får inte behandlas enbart på grund av vad som är känt om personens ras eller etniska ursprung, politiska åsikter, religiösa eller filosofiska övertygelse, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexualliv.
    Annars tar väl Hedvigs research loven av mitt skott i mörkret (om anglicismen ursäktas). Men det vore ändå intressant att få reda på, varför just SweDia antingen har efterfrågats av eller ansetts lämpligt för les miserables.