Ny Ethnologue

Ethnologue har kommit i en ny och uppfräschad version. Förutom en moderniserad layout och lite nya diagram så verkar grundstrukturen vara densamma. Dock bör noteras att en av källorna för antal talare är en skrift som omnämns på följande inte helt idiomatiska vis:

Parkvall, M. 2009. Sueriges språk- vemtalar vad och var? Stockholm: Stockholm University.

Om någon vill läsa den finns den för nedladdning här

5 kommentarer till Ny Ethnologue

1. Avinor skriver:

Vad anser professionella lingvister egentlingen om Ethnologue? Som lekman är jag mest förvånad över hur högt anseende den tycks ha, med tanke på hur mycket som den verkar röra till. Är det omfånget som gör det?

Vi är absolut medvetna om svagheterna, men problemet är väl att det inte är mycket annat att välja på om man vill ha global täckning.

Därtill kommer förstås lättillgängligheten och gratisheten.

Instämmer med Micke. För ett antal år sen gjorde Harald Hammarström en ordentlig analys av Ethnologue, den kan läsas här.
    I synnerhet textavsnitten i Ethnologue gör ofta ett hoprafsat och osmält intryck. Om ett av de språk som jag själv har viss koll på, sirionó i Bolivia, står det först att antalet talare ökar, sen att föräldrarna för över språket till barnen, sen att många barn inte tillägnar sig språket, sen att det talas i alla åldrar och att attityderna är positiva. Inte helt lätt att bli klok på! Sanningen är att det går ganska snabbt utför eftersom barnen mest talar spanska.

Tilläggas kan kanske att jag (och antagligen också Östen) i stort sett aldrig använder Ethnologue-uppgifter i skrift utan att försöka kolla dem med nån annan källa först. Men det är ett bra ställe att bilda sig en första, preliminär, uppfattning på.
    Avinor har dock en poäng stv att åtskilliga av våra kolleger är mindre kinkiga med detta, och de har gissningsvis ett mer okritiskt förhållningssätt och/eller större auktoritetstro.

5. Pingback: Språk i siffror: alla & topp-8 | LINGVISTBLOGGEN