Inte bara ryssarna, utan även vi andra, är elaka

Nyligen har ett stort antal amerikanska (och andra) tidningar haft en story om språkdöd som till synes härrör från Associated Press (tex Santa Fé New Mexican, Star NewsLos Angeles Daily News, och inte minst National Geographic — för att nu bara nämna några).

Budskapet är helt enkelt att språk dör som flugor i dagens värld. För oss lingvister är det förstås ingen nyhet, men för lekmän kan det kanske vara värt att uppmärksammas. För även om språk naturligtvis har dött i alla tider, är det inte orimligt att anta att takten är högre nu (nej, inte heller jag kan bevisa det).

Det intressanta med reportaget för oss som redan kände till "nyheten" är att man räknar upp ett antal områden i världen som är särskilt drabbade av språkdöd: norra Australien, Sydamerika, Ostasien och två olika områden i USA.

För västländerna nämns bara att språk dör ut, men för Ryssland, Kina och Japan påpekas specifikt att:

Government policies in the region have forced speakers of minority languages to use the national and regional languages and, as a result, some have only a few elderly speakers.

Jag tycker att det påpekandet är en smula etnocentriskt. Exakt samma politik har nämligen bedrivits även fullt respektabla demokratier, inklusive exempelvis USA och Australien (och Sverige!). Även om det naturligtvis är förkastligt att ge sig på den som är svagare, är det inte ryssarna som är konstiga här. De har betett sig helt normalt. Även i USA och Australien (och Sverige!) har folk på mer eller mindre hårdhänta sätt tvingats att överge sina ursprungsspråk till förmån för det som makten velat att de ska tala.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>