Konstiga benämningar i Australien

Vår gästföreläsare från idag Cliff Goddard är från University of New England — om någon tror att det ligger i östra USA så är det alldeles fel: "New England" visar sig också vara namnet på ett område i Australien, som faktiskt ligger i delstaten New South Wales — jag har alltid undrat över detta namn: var är New North Wales? Och att Nya Sydwales inkluderar Nya England gör ju inte saken klarare.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Konstiga benämningar i Australien

 1. Daniel M skriver:

  Teorier

  Enligt Wikipedia (denna sanningens bastion) var det Cook som gav namnet New South Wales till regionen, men nämnde aldrig i skrift innebörden. Hur som helst verkar den allmänna åsikten vara att det rör sig om ett nytt "Sydwales" – en region i södra Wales som vätter mot Bristolkanalen. Vissa spekulerar i att kustlandskapet ska vara liknande i de två regionerna.

 2. Mikael Parkvall skriver:

  Delstater Down Under

  1) Jag är nästan säker på att det också har funnits ett Nya Sydwales även i Kanada, i krokarna av Labrador eller så, men det hittar jag inte just nu. Det skulle ju hur som helst antyda att det ligger nåt mer i namnet än bara "Nya" + "vilken del som helst av vilken landsända som helst".

  2) Säga vad man vill om Australien, men deras nuvarande delstatsgränser och delstatsnamn är inte kul, och gör det inte lätt för en som envisas med att ta landet på allvar.

  Dock hittade jag på den nyblivna favvo-sajten Strange Maps en karta som visar hur det kunde ha sett ut.

  Bästa inslaget på den sajten är annars hur man under det hypermetriska, förnuftsfetischistiska och decimaldyrkande revolutionära Frankrike ville skapa nya länsgränser som i någon mån påminner om de australiensiska, fast bisarrare.

 3. Rickard skriver:

  Wiki igen (Wales i canada)

  Den som söker han finner:  en.wikipedia.org/wiki/New_South_Wales,_Canada
  Men Parkvall varför skulle förekomsten av två New X  antyda att det ligger nåt mer i namnet än bara "Nya" + "vilken del som helst av vilken landsända som helst". ?

  OK om det är samma namngivare till båda ( men han/hon kanske inte kan bestämma sig/ lider brist på fantasi ) men annars… ?

 4. Mikael Parkvall skriver:

  Jo, därför

  Jag tänkte bara att om det var helt slumpmässigt borde dessa dyka upp bland en hel skrälldus "New North-Western Worcestershire", "New South Central Cornwall" osv, men dessa två verkar vara ensamma i sin genre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>