Gå av stapeln

Uttrycket ”att gå av stapeln” kommer, såvitt jag förstår, från varvsindustrin, och syftar ursprungligen på sjösättningen av fartyg. Därifrån har det spritt sig till allmänspråket, där det enligt en del till och med överutnyttjas.

Men en grej slog mig idag: det är i stort sett bara evenemang som går av stapeln, och uttrycket har därmed blivit i princip synonymt med ”äga rum” eller ”ta sin början”.

Är inte det lite märkligt att språket från det konkreta ”fartyg” har gått direkt till substantiv med nästan enbart verbig betydelse? Man skulle förvänta sig att först andra konkreta saker än fartyg skulle gå av stapeln, och därefter att uttrycket skulle spridas till evenemang. En ny bilmodell, kanske en järnvägssträckning eller varför inte en nyutnämnd minister? Men icke — stapelavgåendet används så gott som uteslutande om tävlingar och mästerskap, presskonferenser och fester, konferenser och kurser — kort och gott evenemang. Lite förvånande egentligen om vi inte vore så vana vid det.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Gå av stapeln

 1. Östen Dahl skriver:

  Mer om att gå av stapeln

  Några observationer efter en stunds rotande på webben:

  1) Enligt Svenska Akademiens ordbok, som är den viktigaste källan för visdom i sådana här frågor näst Google, kan den överförda användningen av gå av stapeln beläggas redan 1870, så den har vid det här laget nästan 150 år på nacken.

  2) I moderna texter är den metaforiska användningen nästan helt allenarådande för uttrycket gå av stapeln, medan en sökning på gå af stapeln visar att den konkreta användningen var ganska vanlig före stavningsreformen 1906.

  3) Däremot verkar löpa av stapeln fortfarande vara gångbart om fartyg och kan knappast användas i överförd betydelse.

  4) Den överförda användningen av gå av stapeln verkar ganska tidigt att ha undergått en betydelseglidning som har avlägsnat den ännu mer från den bokstavliga och har grumlat metaforen avsevärt. Om man t ex säger att en utställning går av stapeln borde detta rimligtvis betyda att den öppnas, för att det ska vara en analogi med skeppet som löper av stapelbädden, men för det mesta används gå av stapeln snarare i betydelsen 'äga rum' vilket alltså i fallet med utställningen omfattar hela tiden den är öppen:

  Utställningen går av stapeln i Budapest mellan den 3 – 5 oktober.

  Man kan jämföra med engelska launch som ju har involverar samma ursprungliga metafor och som fortfarande betyder 'öppna' om utställningar (och dessutom gärna används om konkreta ting som böcker etc.):

  The Borderlines exhibition will be launched by the Mayor of Derry Councillor Helen Quigley and Kevin Duffy from the Borderlines team at the Harbour Museum, Derry at 4 pm on Friday March 30.

  (Vad det handlar om verkar vara en utvidgning av användningen från punktuella händelser — där det ju inte är någon skillnad — till mera långvariga.)

  5) Trots allt detta verkar det finnas en spridd föreställning om att den överförda betydelsen är språkligt felaktig. Jfr t ex följande kategoriska uttalande av Tobias Rydergren i Resumé:

  PS. Ett tips i all välmening Anna. Om du nu ska försörja dig som skribent. Båtar går av stapeln. Det gör inte reklamtävlingar.

  …vilket dock ledde till en del sarkastiska läsarkommentarer. En intressant variant är att uttrycket kan användas metaforiskt men bara om båttävlingar

 2. Anni skriver:

  Än mer om att gå av stapeln

  "Det är bara båtar och fulla brädgårdsarbetare som går av stapeln" brukade en kollega på min redaktion säga.

 3. Stapelgångaren skriver:

  Jag tänker så här:
  När fartyg gick av stapeln var det en form av evenemang, alltså en högtidlig sjösättning.
  Därmed är det väl logiskt att andra evenemang som försökt ge sken av att vara lika högtidliga knyckt uttrycket?
   
  Så tänker jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>