Folketymologi?

På radion i förrgår  (halvvägs in i programmet "vädersnack" för den som vill lyssna) fascinerades jag av ett intervjuoffer som lät som en direkt parodi på bögklichén. Även om det inte talades om hans läggning så hade han det röstläge som åtminstone strejta brukar förknippa med bögspråk, och dessutom ett frikostigt användande av uttryck som “Åh, gud!”.

Men än mer anmärkningsvärt var att han diskuterade sina regnkläder, och konstaterade att han i regnväder gärna hade en chic liten “sylvester” på sig. Ingen jag har frågat känner till något plagg med detta namn, och alla antar i likhet med mig att det var en sydväst som åsyftades.

Min första tanke var att talaren influerades av namnet på sajten Sylvester, en sajt “För glada killar”. Men så visar det sig att han åtminstone inte är helt ensam, för på Google kan man tex hitta följande:

 • … om det regnar får man köpa ett vackert paraply, ett par skojiga gummistövlar och en fin regnkappa. kanske en sylvester också att ha? en snygg hatt iaf.
 • Någon håller ett paraply i handen och har en sylvester på huvudet.

Det måste rimligen vara regnmössan sydväst som åsyftas, men möjligt är det för all del att dessa skribenter också hänger på nämnda sajt.

Men så tätnar mystiken ytterligare när vår webbmästare Rickard visar mig en bild på en kille iförd just en sylvester, och vad det nu än är så sitter åtminstone den inte på huvudet.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Folketymologi?

 1. Gustaf Söderberg skriver:

  Sylvesterbyxor

  Vad jag förstår så är Sylvester helt enkelt modellbeteckningen, eller namnet, på byxorna grabben har på bilden. Kolla här: http://www.boomerang.se/swe/index.php?page=m1

    Det är alltså inte fråga om en sylvester, utan byxan Sylvester. Mysteriet löst… Delvis i alla fall.

 2. Mikael Parkvall skriver:

  Men rackarns, jag sökte ju efter Sylvester på deras sajt, utan att hitta nåt. Du har nog bättre Google-karma än mej.

 3. Jenny skriver:

  Inte sajternas fel

  Lyssnade också häromnatten på delar av nämnda P1-program, och reagerade spontant på samma sätt som Micke gjorde angående det bögklichéartade språket. Jag har i motsats till Mikael inte vågat ta upp det med någon, så det var skönt att höra att det inte bara är jag som går omkring och bär på en massa ogrundade fördomar! 

  Jag måste dock berätta att när jag träffade en man 1993 höll jag på att göra mig osams med hans familj en av de första gångerna jag träffade dem. Jag framhärdade att det man har (man ,nåja, vissa barn och tanter kanske) heter sydväst och inte sylverster , som var det enda man alltid hade sagt i den familjen. Så de förstod redan då att jag är en hysterisk språkfascist med inte bara galna, utan även helt grundlösa åsikter om språk.

  Den familjen hade då inte läst om sylvestrar på någon sajt!

   

   

 4. Möller skriver:

  Hur kul som helst!

  Jag tänker på en animerad svart katt och en gul fågel. Sylvester och Pip.
  Hade jag lyssnat på programmet ifråga hade språkpolisen i mig säkerligen blivit alldeles förtjust av harm och förnärmelse. Nu fick jag det berättat för mig istället och då blev jag bara förtjust. Så helfel och så helkul! Hur uppstår dylikt? Och var slutar det? Kanske är det gängse innan vi vet ordet av : )

 5. Östen Dahl skriver:

  Südwester m m

  Jag försökte kolla upp om det finns någon djupare relation mellan orden sydväst och sylvester. Svaret är "förmodligen inte", men det kan noteras i sammanhanget att sydväst i betydelsen 'regnmössa' finns i engelska i formen sou'wester och i tyska i formen Südwester, där alltså åtminstone det senare är bara ett par fonetiska särdrag ifrån Sylvester, så förväxlingar är näraliggande. Jag hittade också en del spekulationer om ursprunget till mössbeteckningen, de tyska källorna tror att det kommer från norska sydvest, men för att bidra till mystiken så är Südwester också beteckningen på någon form av hatt som trupperna från Sydvästafrika under  den tyska tiden bar. Den norska teorin får ju en viss plausibilitet om man betänker att havet just i Norge är öppet mot sydväst och regnvädren alltså bör komma därifrån.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>