Fläckigt på IKEA

IKEA:s produktnamngivning har länge förbryllat mig. Ibland kan man se att det finns en motivering bakom namnvalet men ofta verkar det inte finnas något som helst samband mellan namn och produkt. Namngivarna har väl läst sin Saussure får man förmoda. Men det finns också fall där det blir en direkt konflikt mellan namnets innebörd och produktens egenskaper. Man kan till exempel undra hur man kan kalla en alldeles vit vispskål för FLÄCKIG?

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Fläckigt på IKEA

 1. Ulla skriver:

  Om man vispar grädde och det skvätter så blir man kanske fläckig?

 2. Östen Dahl skriver:

  Svar till Ulla

  En listig förklaring. Men i själva verket ingår vispskålarna i en serie som också omfattar bringare och durkslag. Dessutom kan de vara både vita och blå, men alltid monokroma. Det verkar svårt att utvidga skvättandet till hela serien.

 3. Stefan Holm skriver:

  Även skålen har sina fläckar

  Klickar man på zooma-funktionen på IKEAs katalogsida, så vete tusan om man inte ser (gråa och röda) fläckar på skålen. Men den är då – på det senaste tillskottet till nordiskan – mer 'stained' än 'spotted' – skitig med andra ord. Namnet kan vara listigt valt, då 2013 är ett s.k. solfläcksmaximum, vilket kan bli en stor domedagssnackis (efter antiklimaxet med mayakalendern).

 4. Östen Dahl skriver:

  Artefakt

  Stefan, jag såg skålarna i verkligheten innan jag såg dem på bild och de ser absolut ofläckiga ut. Det är klart att pixlarna i bilden inte har samma färg, då skulle ju djupet i bilden försvinna och skålarna skulle verka platta. Att de verkar rödaktiga är nog också en artefakt av fotograferingsprocessen. 

 5. Stefan Holm skriver:

  Aj, aj...

  …inför ett åsyna vittne är det bara att buga sig. Då jag misstänkte samma sak, vände och vred jag på alla fyra bilderna före min (felaktiga) slutsats. En liten fläck på både IKEAs och mitt namn med andra ord.

 6. Ulla skriver:

  Ny gissning

  De drar nog lott om namnen.

 7. Erland Gadelii skriver:

  produktnamngivning

  Ja, jag har också förbryllats av Ikeas namngivningsprinciper, har månne någon språkvetare skrivit om detta? Kan man inte tänka sig att FLÄCKIG låter skandinaviskt och bra (konsonantklustret <fl->, grafemet <ä>, germanska suffixet <-ig>) och att namnet inte har ett dugg med betydelsen att göra?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>