Tempuspolisen rycker ut

I Populär Historia 9/2007 beklagar sig en läsare över att man slarvar med tempus i tidskriften, vilket enligt honom leder till att språket inte längre kan fungera så att vi kan kommunicera med varandra så enkelt och tydligt som möjligt. Som exempel tar han en artikel som börjar "Den 14 maj 1948 utropas staten Israel…" och kommenterar "Självklart ska det stå 'utropades' för att göra det tydligt och klart". Annars är det här förstås en bra illustration på att den information vi får genom verbets tempus ofta är helt redundant. Men av gamle finansminister Gunnar Sträng lärde vi ju oss att använda både hängslen och livrem; det är en princip som ibland fungerar även i grammatiken.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>