Språkligt för de mindre medborgarna på UR

Jag har tidigare gnällt en del på hur uschligt det blir när UR försöker sig på att göra program om språk (detta inkluderar en del produktioner som jag själv har varit omdömeslös nog att medverka i). Men nyligen råkade jag få in SVT:s Barnkanalen, och såg ett avsnitt av deras nya satsning Grammatikbolaget, som uppenbarligen vänder sig till en rätt ung målgrupp. Grammatiska kategorier presenteras där av Elin Ek (hittills mest känd som (”Grynet”). Och man använder "preteritum" snarare än "imperfekt", minsann.

Jag har fortfarande bara sett ett avsnitt, men blev lite smått imponerad. Det var inte bara bättre än vad UR tidigare åstadkommit, utan rentav barnfolkbildning i vad jag uppfattade som femmyror-anda — vilket väl är en av de få bildningsideal som sträcker sej över alla tänkbara generationsgränser.