Fler som binyttjar samma uttal?

Förmodligen var det i senaste valrörelsen som jag först noterade att kd-ledaren Göran Hägglund uttalar det gamla goa lågtyska prefixet be- som /bi/. Alltså: bisparingar, bilöning, biståndsdelar, osv. De flesta av oss andra skulle nog använda ett schwa (alltså /ə/) för skriftens <e> i den här positionen.

Tydligen har Hägglund bott ungefär där han (och, får man ibland intrycket av, de flesta andra kd-are) bor sedan 19-årsåldern, alltså i Jönköpingstrakten. Men dessförinnan bodde han i Degerfors, på gränsen mellan Värmland och Närke, där han tillika är barnfödd.

Först tänkte jag att det kunde vara idiolektalt, men nu börjar jag inbilla mig att jag har hört det även från andra personer. De kan ju såklart ha en liknande bakgrund, vad vet jag.

Men är detta bara en hägglundsk kapris, eller låter andra degerforsare / jönköpingsbor / pingstvänner likadant?

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Fler som binyttjar samma uttal?

 1. Johan Anglemark skriver:

  Schwa?

  I mina öron låter ett schwa märkligt. Nu riskerar man naturligtvis alltid att luras av sitt eget läsuttal i sådana här frågor, men nog vill jag ha ett kort /e/ i belöning, bestånd och besparing. Men det kan ju vara idiolektalt.

  Om den ursprungliga frågan har jag ingen aning, men jag ska observera mina arbetskamrater från Karlskoga under dagen och se om jag kan tillföra något. (Dessvärre lever de i förskingringen sedan 25-30 år.)

 2. Rickard skriver:

  Viiiiby?

  Efter att ha letat lite på Swedia hittade jag ett talprov från Viby, Närke, där åtminstonde jag hör "avelsbisättning" ( transkriptionen, som är väldigt grovkornig säger dock avelsbesättning )      

 3. Östen Dahl skriver:

  Spridda källor

  Om man googlar på "bitalar" (som kan antas vara relativt frekvent) får man upp ganska många träffar, vilka verkar komma från rätt många olika håll (i den mån det går att identifiera):

  – gotländska
  – norska
  – finlandssvenska
  – fornsvenska

  och följande citat som liksom Rickards exempel verkar vara från Närke:

  Det där med medlemsfiffle är inte bara förebhållet ungdomsförbund (och ja, jag tror även att andra politiska ungdomsförbund har gjort det). Jag var själv med om hur Örebor läns Vi Unga distrikt redovisade falska siffror för att få landstingsbidrag. Även om det är Örebor det handlar om ([jäääävla meedlimmar som inte bitalar i tiid!]) så tor jag nog att det finns fler ungdomsorganisationer som borde dra öreonen åt sig, tex Unga Örnar och Aktiv ungdom.

  …så misstankarna riktas mot det mellansvenska området.

 4. Andreas Widoff skriver:

  Jag kommer från Linköping, men talar inte särskilt utpräglad östgötska, och har kommit på mig själv med att säga /bi/. Jag gör det konsekvent, även i de få fall prefixet är betonat: biarbeta.

  Det var lättande att läsa detta inlägg. På senare tid har jag nämligen blivit alltmer rädd för att mitt uttal är idiolektalt. Jag har rentav börjat rätta mig själv. Men nu törs jag nog bihålla uttalet.

 5. Mikael Parkvall skriver:

  Idag deltog Hägglund i partiledardebatt på SVT, och vi undfägnades åtminstone en förekomst av ricept, och två av risurser — det är med andra ord inte bara prefixet be- som berörs utan kanske (=nuvarande arbetshypotes) alla e före betonad stavelse.

 6. Mikael Parkavll skriver:

  Och idag sa han bidrövligt på SVT

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>