Pop-Chomsky, 오빤 촘스키스타일!

Glad måndag alla fina lingvistbloggläsare. Här kommer lite måndagsförmiddagunderhållning med Chomsky, hoppas det ger er en bra start på veckan.

Lingvisten Chomsky har medverkat i en musikvideo av MIT-studenter (exakt här). MITs förening för koreanska studenter har gjort en version av den populära k-popvideon "Gagnam style" av PSY och en del framstående MIT-personligheter är med. Det är väldigt poppis att universitetsstudenter gör egna versioner av poplåtar och ibland medverkar kända forskare. (Min favorit är när bibliotikarierna på Uni of Washington gör Lady Gaga.)

오빠 촘스키스타일 = Oppa Chomsky Style!

Den megabra språkbloggen Language Log uppmärksammade nyligen att Chomsky även har intervjuats 2006 av Ali G. Ali G en av komikern Sacha Baron Cohens karaktärer. Intervjun börjar ganska som lugnt med frågor om den mänskliga språkförmågan, hur många ord det finns osv. En av frågorna är t.ex. "When animals chat to each other does them talk language?"

Sedan urartar det  med skämt om att Ali G tror att "bilingual" betyder "bisexual" och Chomsky vill inte riktigt skämta med. Lite tramsigt och löjligt, förmodligen inte vad Chomsky trodde skulle hända, men samtidigt sevärt. Det är också väldigt roligt att lyssna noga på Ali G:s brittiska chav/wigga-engelska.

Om man vill se mer av Chomsky som pratar rekommenderar jag denna video på youtube där han ger föreläsningen "What's special about language?" tidigare i år. Om man vill se en något yngre Chomsky kan jag rekommendera denna BBC-intervju.

Gifen är gjord av SirMattypants.

5 kommentarer till Pop-Chomsky, 오빤 촘스키스타일!

1. Calle skriver:

Texten på hangul (han-geul) lyder "oppa gangnam seutail", men tydligen ska det vara 오빤 강남 스타일 ("oppan gangnam seutail"). Grundformen av ordet är tydligen "oppa", men i textraden ska det vara "oppan".

2. Calle skriver:

EDIT: Texten i blogginlägget lyder alltså med hangul "oppa chomski seutail", men originalet är "oppan gangnam seutail", så det fattas ett /n/ i slutet av första ordet i den hangulska återgivningen av "oppan chomski seutail" (alltså 오빤촘스키스타일).

3. Laurits skriver:

Åka Gambä Style

Radio X3Ms version av Gangnam Style: http://x3m.fi/humor

Chomskyansk teceremoni

Vad ska man anse om att dricka te utan att ta upp tepåsen ur koppen? Ett minimalistiskt förhållningssätt till tedrickande?

5. Pingback: Pop-Chomsky, igen -shoutout till our homeboy Noam! | LINGVISTBLOGGEN