Inte bara Paris Hilton i dagens nummer

Aftonbladet har den goda smaken att uppmärksamma den nya Språktidningen. Min naurtliga blygsamhet förbjuder mig dock att röja vad de i synnerhet fokuserar på.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Inte bara Paris Hilton i dagens nummer

 1. Östen Dahl skriver:

  Skorrningen på väg tillbaka?

  Ja, eftersom jag inte behöver vara lika blygsam kan jag väl avslöja att artikeln fokuserar på Mickes artikel om skorrningens spridning. Snyggt!

  Det fanns en mening i Aftonbladets artikel som gjorde mig förbryllad ett ögonblick:

  Det är faktiskt bara i Sverige som skorrandet är på väg tillbaka.

  Det här verkar vara ett exempel på vad jag tidigare har kallat "radikal ambiguitet", alltså när ett uttryck har två tolkningar som med nödvändighet har olika sanningsvärde. Den tolkning som först kom för mig var den där är på väg tillbaka betyder 'kommer igen' eller 'ökar', och det visade sig att den här tolkningen är mer eller mindre allenarådande bland de 100 första träffarna på Google, t ex

  Torsken är på väg tillbaka till Öresund efter att i flera år ha minskat i antal och storlek.

  I artikeln varnas för att kikhostan är på väg tillbaka i Sverige trots vaccinationer.

  … men vad Aftonbladet menar är uppenbarligen att skorrningen håller på att minska i Sverige (åtminstone om de har läst rätt innantill i Mickes artikel!).

 2. Anna-Malin Karlsson skriver:

  … vilket ju visar att den semantiska ram som texten har byggt upp är helt avgörande. Här har det ju handlat om skorrandet som väller fram i geografin, i en stadig riktning från Frankrike. Och om något då är på väg tillbaka så är det i förhållande till detta konkreta rumsliga i första hand, frekvenser till trots.

  Den lokala kontexten ska alltså aldrig underskattas! :-) Grattis till artikeln och genomslaget förresten! Språktidningen kan nog bli kul på många sätt.

  /Anna-Malin

  Intressant förövrigt att "på tillbakagång" väl har en ganska entydig betydelse – eller?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>