Lingvistik på the internets, pt 2

Jag slutar aldrig att glädjas åt all fint material som finns tillgängligt gratis om vetenskap.  Tänkte dela med mig av några ovanligt bra språkrelaterade videor, hoppas ni gillar dem. Här är ett tidigare inlägg med tips om gratis lingvistikmaterial på internet.

Jean Berko Gleason, en gigant inom barns språkutveckling, har deltagit i "Secret Life of Scientists and Engineers". Det finns flera bra grejer om henne och lingvistik där, men framförallt denna video om det sk wugtestet som hon är väldigt känd för

Stephen Pinker avhandlar i denna video på BigThink extremt många saker (!!), men
föreläsningen är väldigt välstrukturerad och tydlig. Han pratar bland annat om språkets natur, funktion, hjärnan och språklig relativism.

En annan forskare, Patricia Kuhl, har gjort ett väldigt bra TEDtalk om barns förmåga att lära sig olika språk och en ny spännande neurolingistisk mätapparat. Bra intro till psykolingvistik.

Extremt välgjord och tänkvärd video om grundton, vår hörsel, instrument, övertoner och matematik. Mycket bra intro till aukustik och fonetik

Kort söt video av en vloggare som handlar om ljud. Inte särskilt nyskapande eller detaljerat, men svängigt och poppigt värre.

Sen har jag hittat en ny lingvistikkanal på youtube, LinguisticsMarburg. Kanalen drivs av The Virtual Linguistics Campus och de har t.ex. lagt upp videor om språkkontakt. Verkar ganska lovande, har inte sett allt än. Det är en hel del språkspecifikt om engelska (såklart). Typologivideorna är hittills intressantast.

Här är en kort översikt över dialekter i södra USA och varifrån de kommer, mycket trevligt. Inte uttömmande, men bra som översikt ifall man inte vet någonting om hur södra amerikanska dialekter låter.

Hoppas ni tyckte om något av detta!