Dagens statistik

Wikpedia har en del meta-statistik som ibland (dvs när den handlar om språk) kan vara intressant.

Idag hittade jag en sida som beskriver vilka nationaliteter det är som är och petar i de olika wiki-versionerna. (Det är bara de lite större versionerna som tas upp).

Den landsmässigt sett mest homogena wikin är den japanska, som nästan bara hanteras av japaner, medan vi i andra änden (det ligger ju lite i sakens natur) finner den esperantiska versionen.

I 36 av de 39 länder som tas upp föredrar man att skriva på det språk som är landets huvudsakliga modersmål. Undantagen är Filippinerna, Indien och Singapore, vilka alla helst använder engelska. Mest förtjusta i det egna modersmålet är britterna, som gör 97% av det de gör på engelska. Över 90% ligger också likaledes engelsktalande nyzeeländare, amerikaner och irländare, men även japaner och polacker.

Svenskarna är ganska benägna att skriva på engelska (mer glada i engelska — bland icke-anglosaxare — är annars danskar och norrmän samt, lite mer otippat, mexikaner och portugiser), men även bland svenska wikipedianer föredras det egna språket med ganska god marginal: 72% svenska mot 22% engelska.

Den svenska wikipedian är för närvarande den tionde största bland de 253 som finns, men är på väg neråt i tabellen. Det sistnämnda kan tyckas vara trist, men det är kanske inte helt förvånande att språk som spanska, ryska och mandarin nyligen har, eller strax kommer att passera svenska….

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Dagens statistik

 1. Östen Dahl skriver:

  Mystisk holländare

  Det ser lite mystiskt ut att 13.8% av editeringarna i svenska Wikipedia kommer från Nederländerna. Vad är det för holländare som sitter och skriver på svenska?

 2. Daniel M skriver:

  Ja de där nederländarna...

  Kikar du närmare på statistiken så ser du att ett flertal wiki har Nederländerna som på en stark andraplats, närmare bestämt: finska, hebreiska, tjeckiska, norska (21,2%!), danska (26,7%!!), rumänska samt koreanska (!).

  Välutbildade invandrargrupper?

 3. david skriver:

  Re: Nederländerna

  Eller problem I hur man identifierar en persons land från IP-adressen. Vet t.ex. att nederländerna är en stor knutpunkt i dom internationella internet-förbindelserna så det kanske spelar in.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>