Lingvistik på the internets

Ifall du inte tycker att Språket i P1, Lindströms alla program och Språktidningen räcker till och/eller inte går tillräckligt på "djupet" har jag här en del tips på andra ställen du kan hitta lingvistik i en mer lättillgänglig form på the internets – gratis såklart.

Bra poddar om lingvistik
En podd/podcast är ett flöde av mediafiler (i det här fallet ljudfiler i form av mp3) som man kan prenumerera på via iTunes. Uttrycket används också för liknande flöden från andra distribuerare (SRs poddar finns t.ex. ofta i vanlig RSS också). Det är som radio/teve fast man får ladda hem filerna och lyssna när man vill. SR har redan gjort väldigt många av sina program tillgängliga via podcasts, jag kan t.ex. lyssna på På Minuten, Ring P1 eller P1 Konflikt precis närsom.

Det finns en helt del podcastkanaler om lingvistik från olika universitet med besvikande få avsnitt upplagda, jag tänkte jag skulle hjälpa er att hitta var det göttiga finns.

Language diversity
Center for Research on Language Diversity på La Trobe-universitetet
(Victoria, Australien) har en podd om språklig diversitet! Det finns hittills 26 avsnitt med spännande titlar som "Distance Iconicity" och "The Nature of Parts of Speech".

Länk http://itunes.apple.com/ca/itunes-u/language-diversity/id396580861

The Shaping of language
La Trobe har också en podd om språk och kultur som heter "The Shaping of Language". Den handlar om språkets historiska, kulturella och sociala kontext. Exempel på avsnitt. "Migrant language contact" och "Social structure and language change".

Länk: http://itunes.apple.com/ca/itunes-u/the-shaping-of-language/id391930814

Five Minutes linguist

School of Languages, Cultures and World Affairs
The college of Charleston har en podd som är lite mer lättsam och kort som heter "The Five Minute Linguist". Där kan man få svar på frågor som "Can you use language to solve a crime?" och "Why do languages die?"

Länk: http://itunes.apple.com/ca/itunes-u/the-five-minute-linguist/id452255394

Alla Sveriges Radios poddar om språk
SR har en massa poddar på eller om våra olika minoritetsspråk, något off-topic kanske men ändå. T.ex. "Språkinformation från Finland" med Mark Levengood och "Samiska nyheter på Svenska".

Länk: http://sverigesradio.se/sida/poddradio.aspx?programid=2332&kategoriid=11

Lingvistikföreläsningar på iTunesU
Apple har en tjänst som heter iTunes University. Om jag har förstått det rätt så uppmuntras föreläsare på universitet runt om i världen att lägga upp saker där. Det blir lite av ett hopplock, alla är inte i samma serie och det är en del kassa inspelningar. Men ändå, det finns en del guldkorn bland de 104 som ligger uppe just nu. En del av dem är riktigt bra, jag hade varit tacksam för dem när jag gick i grundkursen. T.ex. ligger där "What is special about language?" med Chomsky och "What is it about Swahili?" med Tom Hinnebusch (rekommenderas varmt!!).

Länk: http://ax.search.itunes.apple.com/WebObjects/MZSearch.woa/wa/search?entity=iTunesUPodcastEpisode&media=all&page=1&restrict=false&startIndex=0&term=linguistics

Videokanaler om lingvistik
Återigen så finns det många universitet som lagt upp ett eller två avsnitt eller vars PR-avdelning lagt upp några intervjuer mer lingvister. Dessa är inte alltid jättegivande, här är några tips på några videokanaler med lite mer kött på benen.

NativLang
Youtubekanalen NativLang har en del bra videor om lingvistik. Det är lite torra, men trevliga. Exempel "Intro to historical linguistics" och "What is linguistics? How do linguists study language?"

Länk: http://www.youtube.com/user/NativLang

Institutionen för lingvistik på Stockholms universitet
För de som inte visste det så har faktiskt vår alldeles egna heminstitution producerat ett antal videor med föreläsningar i lingvistik. Just nu ligger det uppe en serie i fem delar om språktillägning och evolution (på engelska) samt en föreläsning av Björn Lindblom om fonetik idag, dess historia samt framtid. Ovanligt bra ljudupptagning och bild måste jag säga, och nu har jag ändå tittat igenom en hel del universitets videoföreläsningar.

Länk: http://www.ling.su.se/om-oss/evenemang/webbfilmer

HotForWords
Filologen Marina har redan varit uppe här tidigare. Hon gör korta lättsamma videor om ursprunget för ord eller uttryck på engelska. Hon är underhållande och intressant.

Länk: http://hotforwords.com

MIT Linguistics
Youtubekanal som just nu innehåller massa föreläsningar från deras firande av 50 år av lingvistik på MIT. Man kan såklart stargaza Chompan som pratar om lingvistikens historia men även Ray Jackendoff.

Länk: http://www.youtube.com/user/MITLINGUISTICS

Routledge Linguistics

Youtubekanal från bokförlaget Routledge där man kan stargaza några av deras författare. Exempel: David Crystal – An Introduction to Language from Routledge Secret Clip.

Länk: http://www.youtube.com/user/RoutledgeLinguistics

Max Plank Society har en youtubekanal, men hittills inget om lingvistik (en del om apor dock). Får hoppas att de producerar lite lingvistikvideor från Leipzig och Nijmegen snart.

Bloggar
Här finns det massor så jag tänker bara rekommendera de som jag faktiskt läser regelbundet, dvs:

Linneas språkblogg
Väldigt värformulerade och kloka spaningar och funderingar om språk i en mer vardaglig kontext. Min favorit är "Kallpratets finesser".

Länk: http://linneassprakblogg.com/

Lanugage Log
Den här bloggen har varit uppe förr på den här bloggen. Det är en jättebra och välskriven blogg som skrivs av en mängd olika författare och stöds av Linguistic Data Consortium. De behandlar många ämnen inom lingvistik, ofta med en viss övervikt på datalingvistik. Min favvo bland senare inlägg är "The "Off the cuff" Mystery". Missa inte deras inlägg om rykande heta culturomics-artikeln om personliga pronomen.

Länk: http://languagelog.ldc.upenn.edu/nll/

Det finns väldigt väldigt många youtubekanaler och podcasts om specifika språk, men det är något off-topic. Nästa gång du åker till ett främmande land och vill bemästra några enklare fraser, komplettera fickordboken med en sökning på youtube och lite podcasts.

Hoppas ni hittade något någonstans ni gillade!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Lingvistik på the internets

 1. Lugubert skriver:

  Poddar?

  Jag är för otålig för att lyssna på podcasts eller se på youtube, men jag läser languagelog i stort sett dagligen.

 2. Hedvig Skirgård skriver:

  Jag är lite för otålig för att läsa ibland så jag lyssnar på poddar när jag sitter i kollektivtrafiken istället.
  It takes all kinds.

 3. Irene skriver:

  Språkradioprogram på andra språk?

  Själv skulle jag vilja ha tips på radioprogramspoddkastare motsvarande Språket i P1, fast för andra språk. Själv lyssnar jag regelbundet på suveräna norska Språkteigen (NRK P2) och danska Sproghjørnet. För nederländska fanns det ett program i deras utlandssändningar, men det lades ner i våras. Någon här som har några tips?

 4. Olle skriver:

  Tack

  Hej,
  jag är gammal student på institutionen (1996-97) och ramlade över den här bloggen när jag letade efter inspiration till min undervisning (jag är lärare i svenska). Kul att läsa!
  Men framför allt stort tack för den här listan med alla hjälpsamma länkar. Jag tror banne mig att jag återuppväckt min slumrade kärlek till lingvistik! Själv är jag tämligen rudis när det gäller att leta länkar så den här givmilda tipslistan tas tacksamt emot.
  Och förresten heter min dotter Hedvig! :-) 
  //Olle

 5. Gustaf skriver:

  Tack för listan! "What is special about language" (mycket intressant föreläsning!) av Chomsky finns även på youtube; enklare för dem som inte har itunes. Adressen dit är: http://www.youtube.com/watch?v=Omg4lUwOZII&feature=related

 6. Hedvig Skirgård skriver:

  Vad roligt att ni gillade det! Fint namn på dotra din, hon kommer bli en bra tjej.
   

 7. Pingback: Kort, vettig och rolig video om barnspråk i Nepal | LINGVISTBLOGGEN

 8. Pingback: Lingvistik på the internets, pt 2 | LINGVISTBLOGGEN

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>