Dagens nyord

Egentligen kanske man borde spara sånt här till nån sorts årslista med nyord som skulle vara bra mycket roligare än Språkrådets omtalade. Men hur som helst, fram till idag hade jag ingen aning om att ordet ”bestörtad” fanns. Men googlen och i skolen finna 991 instanser därav. Betyder samma sak som ”bestört”, såvitt jag kan förstå.

4 kommentarer till Dagens nyord

Belysad konkurrerar med 745. Bemötad (207) och beklämmad (9) är dock hopplöst på efterkälken.

2. Per Starbäck skriver:

I böcker också

Även en Google-bok-sökning hittar två träffar. Dels från Bengt Martins roman Party för lyckliga ostar (1973):
    För häftad vid vart och ett av bildkonsterna ligger ord, handlingar, bestörtad häftig glädje inför något som bra mycket liknade inspiration

Den andra träffen tycks vara tidigare, även om det som ofta i Google Books är svårt att veta vad årtalet för periodica egentligen är. Det är fån Acta Academiae Aboensis i alla fall, och det årtal som Google uppger är 1931 för vad det är värt:

vid kännetecknandet av eggelsebilder och ansatsformer hos olika tillstånd: »gripen», »betagen», »fängslad», »överväldigad», »förströdd», »rörd», »uppskakad», »uppbrusande», »sprudlande», »hänförd», »sargad», »bruten», »överspänd», »bestörtad», »förvriden»

3. mek skriver:

Nyord med anor

Gå till "bestörta" i SAOB och finn där verbet bestörta med det fina smakprovet "bestörtande motgång" - PORTHAN Bref t. Calonius 256 (1796).
    Som vanligt är ordförrådet utspritt i diverse olika tidevarv. Det som är nytt i år var det kanske också på sjuttonhundratalet, även om det hann med att vara hemskt gammalt en tid däremellan.

Fast hade en fyraåring sagt bestörtad (eller belysad, bemötad och beklämmad), så hade vi klassat det som s.k. goda fel likt 'drickade' och 'ätade'. Hade barnet sedan använt SAOBs förklaring till 'bestört' – konsternerad - så hade vi ett språkgeni i vardande.
    Språkbankens Bloggmix, som Östen vänligen länkade till, ger en träff på ordet (i en blogg). På Google finns det bara i ordböcker, i en upplysning om, att det inte är ett godkänt ord i Scrabble samt i historiska texter typ denna av en av Karl XIIs generaler:
    'Ryssen var mycket konsternerad över vår marsch, att tsaren ej visste, om vi ärnade oss till Smolensk, Moskva eller Ukraina. Detta vore ett skönt land till vinterkvarter, och därhos fruktades, att Hans Maj:t på det sättet ville uppstudsa de till rebellion benägne invånare, bringa kosackerna under konung Stanislai lydnad och facilitera tatarnes anslag'.
    Optimistiskt, nå'n månad före Poltava…