Älvdalsk grammatik utkommen

Idag hade jag besök av Bengt Åkerberg som hade med sig ett exemplar av sin nyutkomna älvdalska grammatik. Bengt är infödd älvdaling men har större delen av sitt vuxna liv varit verksam som gymnasielärare i Bromma. Grammatiken har han jobbat med i rätt många år efter pensioneringen. Att den är ett "tungt vägande" verk i flera avseenden framgår av att den är 600 sidor lång. Den är också teknologiskt med sin tid; det är första gången jag ser en tryckt grammatik med QR-koder som länkar till ljudfiler och annat.

Förra gången en älvdalsk grammatik kom ut var det lite över hundra år sen; det var Lars Levanders klassiska Älvdalsmålet i Dalarna; Bengt Åkerbergs grammatik är faktiskt betydligt mer omfattande och dessutom säkert lättlästare för vanligt folk (Levander använde landsmålsalfabetet som tyvärr är rätt svårläst även för lingvister). Båda grammatikorna, liksom en hel del annan litteratur om älvdalska, kan beställas från språkföreningen Ulum Dalska. Bengt och älvdalska språket gratuleras till denna unika prestation!

TILLÄGG 2012-07-01: Bengt låter hälsa att boken även kan köpas direkt från honom. Skriv till yron@telia.com. Det är nog också dit man ska vända sig med förfrågningar om boken.

7 kommentarer till Älvdalsk grammatik utkommen

1. Olof skriver:

Fick både denna och Steenslands ordbok i studentpresent, är mycket nöjd och använder dem båda flitigt. :)

Heder också åt Gunnar Nyström!

Utan att förminska Bengt Åkerbergs insats bör man också nämna Gunnar Nyströms meverkan i boken. Gunnar Nyström har varit ordbokschef på dialektarkivet i Uppsala (som numera ingår i Språk- och folkminnesinstitutet) men är som Bengt Åkerberg säger i inledningen "den främste kännaren av älvdalska". Han har bidragit med en lång rad exempel och ett antal tillägg som bygger på hans egen mångåriga forskning.

3. Harald skriver:

Grymt!

4. JP skriver:

Imponerande, värt att titta närmare på kanske. Finns det en förhandstitt i pdf-format på de första kapitlen? Boken lär knappast finnas på bokhandeln i stan som jag kan bläddra i.

5. Göran skriver:

Lättlästare

Komparerar man inte lättläst med mera? Mer lättläst låter bättre i mina språköron,

Jag fick mitt exemplar häromdan, och utan att ha hunnit kolla så noga, så verkar den imposant. Kan vara bra att veta för spekulanter, dock, att portot går på 70 pix, vilket ju inte är alldeles gratis.

Det går bra på båda sätten

Bäste språkpolis Göran, i detta ämne har Språkrådet i sin vishet uttalat sig som följer: "Komparation med mer och mest vinner terräng på bekostnad av komparation med ändelser. Samtidigt ger vi ändelsekomparation åt adjektiv som förr inte brukade få det: äktastintellektuellare etc. Här går det sällan att säga vad som är rätt eller fel. Det finns mönster och konventioner, men inga klara regler." Läs mer om saken på deras webbplats innan den har hunnit byta adress till något intetsägande. Men som bohusfiskarna brukar säga när man frågar dom hur man ska tillaga fisken dom säljer: "Det går bra på båda sätten."